FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
9 krok
Autor Wiadomość
Jask???ka 
przyjaciel forum

Pomogła: 35 razy
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 14:12   9 krok

Krok 9 Programu 12 Krok??w Anonimowych Alkoholik??w
Zado??uczynili?my osobi?cie wszystkim, wobec kt??rych by?o to mo?liwe, z wyj?tkiem tych przypadk??w, gdy zrani?oby to ich lub innych.

Jask???ka 
przyjaciel forum

Pomogła: 35 razy
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 14:22   

Zacz??am od najblizszch, bardzo wa?na w tym kroku jest pokora, gdy zadoscuczyniaj?c druga osoba potzrebuje wyja?ni? nieporozumienia i ?uca oskar?eniami., Mozna si? o sobie wiele dowiedzie? jak zatwardzia?y by? nasz umys? kiedy swoj? uraz? stawialismy na pierwszym miejscu, Zado??uczyniam do tej pory, kiedy dotar?a do mnie wiadomo?? ?e dawna przyjaci???ka ma do mnie zal, kiedy sta?am si? gotowa przeprosi?am j?, nie by?o to ?atwe ale jak?e potrzebne mojej duszy.

I na tym kroku zaprzesta?am pracy na programie, nasilaj?ce si? my?li samob??jcze przeszkodzi?y. przesta?am pisa? w tabelkach urazy i wady . zacz??am pracowa? nad popraw? swojej warto?ci. Pomog?a mi terapeutka, mog?am do nie dzwoni? kazdego dnia, szybko wr??ci?am do zdrowych ludzi.

szpinak
Gość
Wysłany: Czw 01 Cze, 2017 05:59   

Zado??uczyni?em wszystkim, o kt??rych pami?ta?em, ?e ich skrzywdzi?em i kt??rym mog?em zado??uczyni?. Czasami jeszcze otwieraj? mi si? szufladki i co? mi si? przypomina i wtedy staram si? zado??uczyni? jak najszybciej. Oczywi?cie je?eli mam tak? mo?liwo??. Krok 9 to ostatni krok w kt??rym rozlicza?em si? z moj? przesz?o?ci?. Spe?ni?y si? obietnice programu Billa W zawarte w Wielkiej Ksi??ce. Zosta? mi ju? tylko krok 10 - 12. :-D :-D :-D

deratyzator 
moderator

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2018 19:41   

Krok IX zabra? mi ostatecznie wszystkie l?ki. Zado??uczyni?em tym, kt??rym mog?em i o kt??rych pami?ta?em. Zado??uczyni?em na warunkach os??b, kt??re skrzywdzi?em. Do postawienia tego kroku potrzebowa?em sponsora. On mi podpowiedzia? jak mam je robi?.
Czy zado??uczyni?em wszystkim? Nie. Dwie osoby, kt??re skrzywdzi?em nie wiem gdzie mieszkaj? i jak je odnale??. Natomiast jestem gotowy prosi? o wybaczenie ich jak i osoby, kt??re mog?em skrzywdzi?, a nie pami?tam dzisiaj tego :569: :-D :-D :-D :lol:

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2018 21:54   

deratyzator napisał/a:
Zado??uczyni?em tym, kt??rym mog?em i o kt??rych pami?ta?em. Zado??uczyni?em na warunkach os??b, kt??re skrzywdzi?em.
,. mo?esz przybli?y? temat ?? :roll: ?e niby jak ?? :roll:
Czy pro?ba o wybaczenie jest zado??uczynieniem ??? a mo?e poni?aj?ca skrucha z ?ezk? w oczku jest zado??uczynieniem ku uciesze ego poszkodowanego i rado?ci ego z?oczy?cy w roli skruszonej ofiary na?ogu,... ojjjj deratyzatorku kochamy... wybacz mi te nie zbyt mi?e s?owa,. ale przesta?my wreszcie odgrywa? te fars? teatralnych wygibas??w ?yciowych, czas zako?czy? te gierki. To co sie sta?o to sie nie odstanie.Nikt nic zrobi? w tym wzgl?dzie ju? nie mo?e z tej jednej jedynej przyczyny nikt czasu nie cofnie a te przepraszanie proszenie to tylko gra ego,...nic wi?cej ,.. bardzo mi przykro :oops: Oczywi?cie ja tak uwa?am i nikt inny tak uwa?a? nie musi. :-P

deratyzator 
moderator

Wysłany: Śro 05 Wrz, 2018 08:11   

Jan. Oczywi?cie mog? przybli?y?. :-D :-D :-D Pro?ba to nie jest zado??uczynienie, oczywiste. Jak ja to robi?em- Osob? kt??r? skrzywdzi?em przeprosi?em za krzywd?, powiedzia?em, ?e jestem alkoholikiem, nie pij? tyle i tyle. Spyta?em co mog? zrobi? dla Ciebie bym m??g? Ci zado??uczyni?? Odda? kas? kt??r? ukrad?em, pobi?em kogo? tam, oszuka?em. Tek krzywdy fizyczne, psychiczne, finansowe, emocjonalne.
Bez kl?kania, u?alania si? nad swoj? chorob?. Zado??uczynienie ma w?a?ciwie pom??c mi :-D :-D :-D Oczywi?cie musze to zrobi? z pokor?, nie upokorzeniem i najwa?niejsze ma to by? szczere, uczciwe. Nie jest wa?ne, ?e ta osoba mnie skrzywdzi?a w moim mniemaniu bardziej. Tu chodzi o to co ja zrobi?em z?ego w stosunku do niej , a nie na licytowaniu si?.
Nie ma te? znaczenia czy ta osoba mi wybaczy czy nie. Chodzi o dzia?anie o szczer? gotowo?? do zado??uczynienia.
:-D :-D :-D
Na tym tak og??lnie polega ten IX krok.
Jest te? zado??uczynienie po?rednie i bezpo?rednie ale to ju? inna bajka :-D :-D :-D
Dobrego dnia

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

Odpowiedz do tematu