|
FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...
|
Dyskusja nad krokiem 4 |
Autor |
Wiadomość |
romcio
Administrator
|
Wysłany: Nie 28 Maj, 2017 08:52 Dyskusja nad krokiem 4
|
|
|
Zrobili?my gruntowny i odwa?ny obrachunek moralny.
Jak rozumiem krok IV AA i jak go stosuj? w ?yciu? |
_________________ Najlepszym i najskuteczniejszym udzia?em w poprawianiu ?wiata jest odnalezienie spokoju w sobie samym. |
|
|
|
|
szpinak
Gość
|
Wysłany: Wto 30 Maj, 2017 17:29
|
|
|
Zrobi?em gruntowny obrachunek moralny tak jak mi m??j sponsor przekaza?. Z uczciwo?ci? w gotowo?ci i z otwartym sercem. Pomodli?em si? i zrobi?em tabelk?. Nie pami?tam jak d?ugo to trwa?o. Rachunek by? dla mnie. Nie na ocen?. Pokaza? mi moje wady, kurcze wszystkie z 7 grzech??w g???wnych i jeszcze par?.
Pomodli?em si? za wszystkich do kt??rych mia?em uraz? i ufffff. Pu?ci?o. Ogromna ulga. |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 14:29
|
|
|
dowiedzia?am sie ze tak wszechobecna dla mnie uraza jest pych? i musz? nad tym pracowa?, dowiedzia?am si? ze je?li kto? mnie obrazi?, to jest to moja wina, i rozpisywa?am w pokorze swoje wady. Spojrza?am na wady bliskich mi os??b w kontek?cie swoich wad, i dostrzeg?am sw??j wk?ad w to co mnie spotka?o. To bardzo wa?ne poniewa? do tej pory s?dzi?am ?e to co mnie spotyka jest ponad moj? woln? wol?, ?e jestem ofiar? , tylko ofiar?, |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Sob 10 Lut, 2018 23:32
|
|
|
Egoizm, egocentryzm, nieuczciwo??, uraza i l?k. To najwa?niejsze wady, kt??re zobaczy?em po napisaniu tabeli uraz. Uraz do ludzi, instytucji i ... Oczywi?cie moje urazy to cz?sto pycha. Uraza jest niebezpieczna dla nie alkoholika, dla alkoholika to cz?sto powr??t do picia. W WK napisano o ci?g?ej urazie. Dzisiaj staram si? szybko pozbywa? uraz. Je?eli kto? mnie ,,skrzywdzi" lub wydaje mi si?, ?e mnie skrzywdzi?. Staram si? jak najszybciej mu wybaczy? i pomodli? za t? osob?. Dzia?a. |
_________________ Nie walcz? z nikim i niczym
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 24 Cze, 2018 12:57
|
|
|
Jeden z przyjaci??? stawia teraz czwarty krok. Szukaj?c wad, znalaz? w internecie mi?dzy innymi takie, ob?arstwo, lenistwo. Czy ob?arstwo to wada czy uzale?nienie?
A lenistwo? Program ,,pot?pia" pracoholizm i takie powiedzenia- daj czas czasowi, nie wszystko na raz, poczekaj, pomy?l, rozwi?zanie przyjdzie, aowskie 5 minut. Hm. Czy ten program Wsp??lnoty nie namawia do lenistwa??, kontemplacja, medytacja |
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Sob 06 Paź, 2018 22:46
|
|
|
,,. W kt??rym miejscu Wielkiej Ksi?gi albo "12x12" k?adzie si? nacisk aby siebie stawia? na pierwszym miejscu listy napraw? W kt??rym miejscu jest w naszych instrukcjach napisane, ?e "nie mo?na kocha? dop??ki nie pokochamy siebie", ?e "nie mo?emy przebaczy? p??ki nie przebaczymy sobie". Gdyby te wyobra?enia by?y istot? programu AA nasza Wielka Ksi?ga nie podkre?la?aby "przedk?adania potrzeb innych" a "12x12" nie k?ad?aby nacisku na to by?my przebaczali innym je?li szukamy przebaczenia dla siebie. Jako podej?cie terapeutyczne dla "leczenia zranionej osobowo?ci", dla pomocy alkoholikom aby "czuli si? dobrze ze sob?", wyobra?enia te s? z pewno?ci? u?yteczne i w?a?ciwe, ale czy musimy rozwadnia? zwyczajne i proste wskaz??wki, kt??re pomog?y tysi?com alkoholik??w powr??ci? do zdrowia by? mo?e " mniej bolesnymi technikami". Nasz podstawowy cel czyli " pomoc alkoholikowi w powrocie do zdrowia" jest prosto przedstawiony w Wielkiej Ksi?dze: S?U?Y? BOGU I INNYM LUDZIOM."
Znalezione w sieci |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Sob 23 Mar, 2019 22:42
|
|
|
Grapevine April 2001 t?umaczenie nieautoryzowane
,,Jak cz?sto s?yszeli?cie: "Wiem, ?e powinienem zacz?? czwarty krok, ale jestem przera?ony"?. Znam ludzi we Wsp??lnocie, kt??rzy potrafi? dzia?a? zdecydowanie. Ale we? tych gotowych na wszystko bohater??w i zasugeruj, ?e jest czas robi? 4 Krok a oka?e si?, ?e nigdy nie widzia?e? takiej ogromnej pow?ci?gliwo?ci, takiej ostro?no?ci, braku humoru, przera?enia. Sk?d bierze si? ten paniczny strach? Czy w jaki? spos??b nie?wiadomie podsycamy ten l?k? Czy zrobili?my z Czwartego Kroku co?, co zupe?nie nie przypomina pierwotnej metody? Czasami wydaje si?, ?e znale?li?my spos??b lekcewa?enia skutk??w naszej choroby po to aby unikn?? 4 Kroku. Na przyk?ad, kiedy nowicjuszka m??wi swojej sponsorce, ?e boi si? zabra? do 4 Kroku, ta, maj?ca najlepsze intencje sponsorka m??wi chc?c jej pom??c: "nie przejmuj si?", albo: "wstrzymaj si? przez kilka lat" . Dlaczego? ?eby zosta?a dra?liwa, niespokojna i niezadowolona przez kolejne dwa lata? Czasami zabieramy si? do 4 Kroku zupe?nie nie od tej strony. Sk?d bierze si? sugestia? "Napisz swoj? histori? "? Tylko niewielu z nas ma czas, aby napisa? autobiografi?. I nawet, je?eli to zrobimy, ile z tego b?dzie zawiera? prawdziw? list? uraz, l?k??w i poczucia winy, kt??rych mamy si? pozby??. R???ne publikacje o zdrowieniu rozpowszechniaj? wielostronicowe przewodniki obrachunku moralnego. Ale my, czy wype?niamy jakie? ankiety czy robimy obrachunek? Cz?sto znajdujemy tam pewien "przekr?t". Nie zapomnij napisa? tak?e o swoich zaletach - dlaczego? Czy znasz kogokolwiek, kto upi? si? z powodu swoich zalet? Czy ktokolwiek chcia? kiedy? si? ich pozby?? Czy 5 Krok m??wi, ?e wyznali?my istot? naszych zalet? Mo?liwe, ?e nasza choroba znalaz?a skuteczny spos??b rozwodnienia, omini?cia tego kroku. Czy nie powinni?my trzyma? si? sposobu Billa W. Zalety nie nale?? za? do bilansu. Bill W powiedzia? /ta?my magnetofonowe/, ?e jednym z powod??w opublikowania Wielkiej Ksi?gi by?o wyra?ne pokazanie czarno na bia?ym, ?e od obrachunku moralnego nie mo?na si? wywin??. Nigdzie w 4 Kroku w Wielkiej Ksi?dze, nie ma ?adnej wzmianki o s?owie "zalety" . Czy tak by? mo?e, ?e jeszcze pijani, robimy wszystko, aby wywin?? si? od niezb?dnej metody? Tak jest z 4 Krokiem. Mo?emy go zrobi? jednym z dw??ch sposob??w. Prost? drog? wyznaczaj? strony 63-71 Wielkiej Ksi?gi (BB)" |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|