FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja nad krokiem 7
Autor Wiadomość
romcio 
Administrator

Wysłany: Pon 29 Maj, 2017 16:34   Dyskusja nad krokiem 7

Zwr??cili?my si? do Niego w pokorze, aby usun?? nasze braki.

Jak rozumiem krok VII i w jaki spos??b go stosuj??

Gość

Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 13:58   

W tym kroku pokornie przyjmowa?am s?owa sponsorki i doszukiwa?am si? wad, zrobi?am przecie? ju? tak wiiele, Ten krok robi si? przez cale ?ycie, zreszt? jak program, ale ja czu?am ze pokornie przyjmuj?c co mnie spotyka, Uwierzy?am ?e cokolwiek bym nie robi?a jest we mnie zawsze mn??stwo arogancji, pychy, egoizmu, egocentryzmu, itd , wreszcie prze?wiadczona ?e nic si? z tym nie da zrobi? po 20 latach po raz drugi zacz??am mie? my?li samob??jcze. Zadawa?am sobie pytanie ale dlaczego, i dosta?am odpowied?, przecie? jeste? tak przes?czona egoizmem, pe?na wad

szpinak
Gość
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 15:56   

Znowu szukanie jaki? wad? No nie wiem. W 4 kroku wypisa?em wszystkie wady kt??re znalaz?em w sobie. Krok 4 nie jest na ocen? jest dla Mnie. W kroku 5 wyzna?em istot? moich b??d??w. W 6 kroku sta?em si? gotowy do ich oddania. Krok 7 to odm??wienie deklaracji gotowo?ci kroku 7. Amen. Po co si? biczowa?? B??g odbierze nam i tak tylko te wady, kt??re On b?dzie chcia?. Bo wie kt??re ma nam zabra?. Ja mam go poprosi? i by? gotowy. ;-) :-) J

Gość

Wysłany: Czw 01 Cze, 2017 06:48   

No w???nie to codziennne doszukiwanie si? wad przez 10 mies mnie dobi?o.

deratyzator 
moderator

Wysłany: Śro 03 Lip, 2019 21:19   

I tak si? zastanawiam, kt??re wady B??g zabiera. Czytam, ?e te kt??re oddzielaj? mnie od Boga. Czy wady mo?na podzieli? na wi?kszego i mniejszego kalibru, czy wszystkie wady oddzielaj? mnie od Boga? Brak punktualno?ci, ?lamazarno??, lenistwo i chyba grubsze wady takie jak egoizm, egocentryzm, pycha, k?amstwa, zadro??. :shock: S?ysza?em gdzie?, ?e B??g zabiera te wady kt??rych nie u?ywam. Wiem z Programu ?e mam by? gotowy na oddanie Bogu wszystkich moich wad, nie mog? zostawi? kilku dla siebie bo mi one pasuj?. :gitara: :-> :-> :-D :gitara:

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

romcio 
Administrator

Wysłany: Pon 08 Lip, 2019 11:15   

Ja my?l?, ?e oddzielaj? mnie te wady, kt??re pozwalaj? mi o nim zapomnie? i se teraz pomy?le..
czyli tak mysle wszelkiego rodzaju uzale?nienia, kt??rymi zast?puj? sobie Boga..no powiedzmy konsumpcjonizm, dalej oczekiwanie na poklepanie po plecach, poni?anie siebie, traktowanie siebie jak ofiar?, robienie siebie chorym...albo te? wszystko wiedz?cym.... rozbujane ego itd.. itp.

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pon 08 Lip, 2019 18:17   

W?a?nie te wady kt??re oddzielaj? mnie od Boga. Tak jak piszesz Romcio (klepie Ci? po plecach :-D :-D ) Zgadzam si? po ca?ej rozci?g?o?ci z Tob?. Szczeg??lnie fajny jest ten fragment
romcio napisał/a:
robienie siebie chorym...albo te? wszystko wiedz?cym.... rozbujane ego

Jestem ?miertelnie chory na nieuleczaln? chorob?, ja to wiem i wszyscy specjali?ci mog? si? zebra? i tak mnie nie przekonaj? o mo?liwo?ci powrotu do zdrowia, wiem, ?e to choroba nieuleczalna i tylko ja wiem, co mo?e pom??c drugiemu alkoholikowi. Bo JA wiem wszystko. Niestety ci wszystkowiedz?cy cz?sto skazuj? alkoholika, kt??ry przyjdzie do nich po pomoc, na ?mier?. M??wi? ,,Nie ma dla Ciebie ratunku" ,,Umrzesz chory" ,,Czekaja Cie liczne wpisane w chorob? zapicia" ,,Ta choroba jest nieuleczalna" ,,Dooko?a wyzwalacze" Pycha, egoizm, egocentryzm a za wszystkim stoi ich wszechogarniaj?cy strach. Istota b??d??w l?k przed odkryciem ich tajemnic, knowa?, k?amstw. :evil: :evil: :evil:
Alkoholizm to straszna choroba. Odstawienie flaszki powoduje cz?sto, wi?ksze spustoszenie wok??? ,,trze?wiej?cych alkoholik??w" ni? wtedy kiedy pili.
Dobrego wieczorka.

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

1andy1 
przyjaciel forum

Wysłany: Pon 08 Lip, 2019 19:48   

s?usznie prawisz

Odpowiedz do tematu