Dyskusja nad krokiem 12 |
Autor |
Wiadomość |
romcio
Administrator
|
Wysłany: Czw 01 Cze, 2017 10:25 Dyskusja nad krokiem 12
|
|
|
Przebudzeni duchowo w rezultacie tych Krok??w, starali?my si? nie?? pos?anie innym alkoholikom i stosowa? te zasady we wszystkich naszych poczynaniach.
Jak rozumiem krok XII i w jaki spos??b go stosuj?? |
_________________ Najlepszym i najskuteczniejszym udzia?em w poprawianiu ?wiata jest odnalezienie spokoju w sobie samym. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 03 Gru, 2017 17:14
|
|
|
Kroki postawione. Zdrowie wr??ci?o. Hmmm. Wyzdrowia?em z choroby psychicznej, umys?owej z moich niedojrza?ych emocji. Ca?e ?ycie by?em chory. Sta?em si? innym cz?owiekiem. Nie wr??ci?em do zdrowia bo od kiedy pami?tam by?em chory.
Zdrowie fizyczne? Dzisiaj nie narzekam na nic ale do formy fizycznej jak? mia?em w wieku 20 lat nie wr??ci?em
Przebudzi?em si? duchowo -Tak
Staram si? nie?? pos?anie innym alkoholikom- Tak
Stosuj? te zasady we wszystkich moich poczynaniach - Staram si? tak robi?.
Na szcz?scie jestem cz?owiekiem i daj? sobie prawo do b??d??w |
_________________ Nie walcz? z nikim i niczym
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 02 Gru, 2018 17:12
|
|
|
A co to jest to- niesienie pos?ania- innym alkoholikom? Ka?da pomoc drugiemu alkoholikowi jest niesieniem pos?ania. Zrobienie kawy, przywitanie, danie ulotek, rozmowa, telefon. Takie pos?anie mo?e nie?? ka?dy alkoholik. Natomiast postawienie krok??w, otrzymanie programu zobowi?zuje do czego? wi?cej. Sponsorowanie to chyba najwy?sza forma pos?ania. Pos?ania, dzi?ki kt??remu sponsor pomaga podopiecznemu w wyzdrowieniu z alkoholizmu. |
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon 03 Gru, 2018 10:11
|
|
|
deratyzator napisał/a: | Pos?ania, dzi?ki kt??remu sponsor pomaga podopiecznemu w wyzdrowieniu z alkoholizmu. | przepraszam ?e zapytam ,.. a czy ten sponsor jest pewien ?e podopieczny chce tej pomocy,. a czy sponsor wie czy podopieczny faktycznie ma chocia? zamiar wyzdrowie?, czy chce w og??le by? zdrowy,. czy na podstawie tylko i wy??cznie ustnego o?wiadczenia podopiecznego sponsor podejmuje sie tej pomocy czy te? bierze pod uwag? inne czynniki chcenia, je?eli tak to jakie ??
Gdzie? kiedy? us?ysza?em tak? opowie?? jak to ucze? przyszed? do wielkiego filozofa i prosi? o porad? co zrobi? aby odnie?? sukces a filozof nie wiele my?l?c z?apa? uczniaka za szyje i wsadzi? mu g?ow? do strumienia , ucze? zacz?? powoli sie topi? szarpi?c sie przy tym bardzo a? os?ab?,. i wtedy filozof wyj?? g?ow? ucznia z pod wody i powiedzia? jak b?dziesz pragn?? tego sukcesu jak powietrza przed chwil? to go odniesiesz,.. czy to jasne jest ??? |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pon 10 Gru, 2018 13:20
|
|
|
Upsss. Nie zauwa?y?em postu
JAN napisał/a: | jak b?dziesz pragn?? tego sukcesu jak powietrza przed chwil? to go odniesiesz,.. czy to jasne jest |
Ze sponsorem i podopiecznym jest podobnie Najcz??ciej podopieczny przychodzi do sponsora i prosi o przeprowadzenie przez program AA. Sponsor zadaje jedno pytanie ,,Czy jeste? w stanie zrobi? wszystko by wytrze?wie?, wyzdrowie? z alkoholizmu" Tyle Reszta zale?y od podopiecznego W zale?no?ci od odpowiedzi. Albo podopieczny decyduje si? na wsp???prac?. Je?eli nie, to po co maj? sobie kra?? czas???? Rozchodz? si? w przyja?ni.
Inaczej by by?o gdyby mnie o sponsorowanie poprosi?a d?ugonoga blondynka Wtedy nie zadawa? bym tych g?upich pyta? |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon 10 Gru, 2018 13:31
|
|
|
Cytat: | Inaczej by by?o gdyby mnie o sponsorowanie poprosi?a d?ugonoga blondynka Wtedy nie zadawa? bym tych g?upich pyta?
_________________ | i co by? jej niby toi zrobi? , przyjacielu ????? |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2018 08:33
|
|
|
Jan, marzenia nic nie kosztuj?. |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2018 09:50
|
|
|
deratyzator napisał/a: | Jan, marzenia nic nie kosztuj?. | ale od tych marze? wszystko sie zaczyna i ... no co tam B??g da ,. jakby to powiedzieli zdrowi,... bo chorzy to by na uszach stawali aby te blondyne ten tego tamto i owamto,.. przessssponsorowa? |
Ostatnio zmieniony przez JAN Wto 11 Gru, 2018 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2018 13:45
|
|
|
Uczestnicy Wsp??lnoty AA przekazuj? pos?anie,, Its message" t? wiadomo??. Wiadomo??, kt??ra brzmi- Jest spos??b by? przesta? pi?, wiemy co zrobi? by wyzdrowie? z ?miertelnej choroby jak? jest alkoholizm. My wyzdrowieli?my i ch?tnie odpowiemy jak to zrobili?my. Bezp?atnie. Pomagaj?c tobie, pomagamy sobie. Tak to dzia?a |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2018 16:44
|
|
|
deratyzator, mam do Ciebie jedno pytanie tak na powa?nie : jak reaguj? na mitingu inni uczestnicy jak oficjalnie m??wisz im ze jeste? tym uzdrowionym,. zdrowym cz?owiekiem ??? jak sobie radzisz z ewentualnym atakiem i najcz?stszym pytaniem : tio po jake cholere przychodzisz na miting jake? ty ten uzdrowiony ??? |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2018 21:15
|
|
|
W?a?nie wr??ci?em z detoksu
Preambu?a AA
1. ,,Anonimowi Alkoholicy s? Wsp??lnot? m??czyzn i kobiet, kt??rzy dziel? si? nawzajem do?wiadczeniem, si?? i nadziej?, aby rozwi?za? sw??j wsp??lny problem i pomaga? innym w wyzdrowieniu z alkoholizmu."
2. W?a?nie krok 12 jest o niesieniu tego pos?ania, kt??re staram si? nie??, jest dzisiaj moim obowi?zkiem, bo tak postanowi?em i to jest m??j wyb??r.
3. Tradycja III m??wi, ?e to ja decyduj? czy chc?, czy nie by? na mitingu. Tradycja III gwarantuje mi, ?e nikt inny nie ma prawa decydowa? czy ja mam prawo uczestniczy? w mitingu czy nie.
A z atakami. Jan ja si? dzisiaj ju? nikogo nie boj? si?, a kl?kam ju? tylko przed Bogiem.
Nie interesuje mnie jak mnie oceniaj? i jak pisali?my staram si? unika? wszelkich uzale?nie?. |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw 13 Gru, 2018 08:40
|
|
|
deratyzator, moje pytanie by?o: jak reaguj? inni, a potem jak Ty ???? ale nie pisz mi ?e to jest ma?o istotne i ?e Ciebie to nie rusza,. bo nie o to mi chodzi.// chodzi mi o reakcje tych onych ???? |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Czw 13 Gru, 2018 17:11
|
|
|
A widzisz stary g?upi nie zrozumia? Inni R???nie Jedni odbieraj? mi g?os, inni zakazuj? cytowania Wielkiej Ksi?gi, czasami ??daj? przerwania mitingu i takie tam. A koronnym argumentem jest to, ?e moje ,,teorie" jak m??wi?, przeszkadzaj? nowicjuszom w trze?wieniu. Do dzisiaj nie dowiedzia?em w jaki spos??b to przeszkadza Oczywi?cie to, ?e w WK ponad 50 razy napisano o wyzdrowieniu, wyleczeniu, powrotu do zdrowia nie ma dla nich ?adnego znaczenia, ?ciana, mur.
Nie mo?na wyzdrowie? i tyle. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pon 09 Gru, 2019 22:49
|
|
|
Przebudzeni duchowo (nie religijnie) w rezultacie tych krok??w (11 krok??w, kt??re postawili?my) mam nie?? to pos?anie, alkoholikom, kt??rzy jeszcze cierpi?. Jakie pos?anie?? Program 12 krok??w AA, Program dzi?ki kt??remu mo?e wyzdrowie? ka?dy alkoholik z choroby alkoholowej. Wystarczy by mia? pragnienie i by by? uczciwy. Niesienie tego pos?ania to w?asnie sponsorowanie Sponsor to najpi?kniejsza s?u?ba w AA. Jedyna kt??ra nie podlega rotacji. Kiedy mog? zanie?? to pos?anie alkoholikowi, kt??ry jeszcze cierpi? Kiedy wyzdrowieje z choroby alkoholowej Bo jak napisa? w WK Bill W nie mo?esz przekaza? czego? czego sam nie posiadasz Chory alkoholik, cierpi?cemu alkoholikowi, mo?e przekaza? tylko chorob? Tylko ?e chory alkoholik nie potrzebuje choroby bo ju? j? posiada Szuka sposobu. Co zrobi? by wyzdrowie????? Chorowa? alkoholik potrafi i to jak, dla wielu z nich to jest esencja jego ?ycia |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pon 15 Lut, 2021 07:48
|
|
|
JS str 63 ,,mo?emy odpowiednio p?aci? za specjalne us?ugi, ale oczywi?cie nigdy za samo niesienie pos?ania w Kroku Dwunastym"
,,Anonimowi Alkoholicy zostaj?cy terapeutami powinni zaniecha?, ujawniania swoich powi?za? ze Wsp??lnot?" JS str 64 |
|
|
|
|
|