|
FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...
|
Dyskusja nad krokiem 10 |
Autor |
Wiadomość |
romcio
Administrator
|
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 19:21 Dyskusja nad krokiem 10
|
|
|
Prowadzili?my nadal obrachunek moralny, z miejsca przyznaj?c si? do pope?nianych b??d??w.
Jak rozumiem krok X i w jaki spos??b go stosuj?? |
_________________ Najlepszym i najskuteczniejszym udzia?em w poprawianiu ?wiata jest odnalezienie spokoju w sobie samym. |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 01 Cze, 2017 06:11
|
|
|
Staram si? codziennie prowadzi? sw??j obrachunek moralny cho? du?o lepiej robi?o mi si? obrachunki moralne innym Obrachunek jest dla mnie po to by mi pokaza? jakie jeszcze robi? b??dy i je eliminowa?. Staram si? d??y? do doskona?o?ci cho? wiem ?e nigdy nie b?d? idealny i to mnie te? cieszy |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pią 12 Paź, 2018 13:02
|
|
|
Ooo. Krok X, XI i XII to kroki kt??re mam nadziej?, ?e b?d? stawia? do ko?ca ?ycia. Postawi?em 9 pierwszych krok??w i nie musze ju? do nich wraca?. Wracam do nich je?eli chc? si? podzieli? do?wiadczeniem na temat kt??rego? z postawionych krok??w, gdy przekazuj? program podopiecznemu. Oczywi?cie je?eli przypomni mi si? jaka? osoba kt??r? skrzywdzi?em ale jeszcze jej nie zado??uczyni?em wracam do kroku IX.
Codzienny obrachunek moralny. Wieczorkiem przed za?ni?ciem staram si? przypomnie? ca?y dzie? czy komu? nie uczyni?em przykro?ci, czy kogo? nie skrzywdzi?em by? mo?e nawet nieumy?lnie. Czasami s?ysz?, ?e obrachunek dotyczy te? dobrych rzeczy, kt??re uda?o mi si? w ci?gu dnia zrobi?. Nie znalaz?em tego w WK. A tak fajnie by by?o po?echta? swoje EGO Jaki to ja jestem super. Kotka nie kopn??em, staruszki nie przejecha?em na pasach no po prostu jestem zuch nad zuchy. Tylko jak zrobi? by jeszcze mnie podziwiano. Jak napompowa? moje EGO? Bob w Wielkiej ksi??ce w kroku X pisze - ,, Strze?my si? egoizmu, nieuczciwo?ci, uraz??w, z?o?ci oraz strachu". Je?li owe uczucia pojawi? si? w nas pro?my Boga aby je usun??." |
_________________ Nie walcz? z nikim i niczym
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
dyzio767
przyjaciel forum
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 06:29
|
|
|
Ten zestaw krok??w jest ?wietny- czyta?em wielokrotnie, kiedy? lata temu pr??bowa?em nawet co? tam wdro?y?. Nie dla mnie, ca?o?? trwa? mia?a zbyt d?ugo a ja raptus jestem.
Czytam Was czasem co piszecie. Naprawd? buduj?ce jest obserwowa?, ?e ludziska daj? sobie rad?, walcz? i robi? tak by dobrze by?o nie tylko im, tak?e otoczeniu z nimi.
Klasa!
Wchodz? Wam w s?owo nie tylko by napisa? powy?sze.
Jak ju? wspomina?em raptus jestem. Gdy kilkana?cie lat temu zjawi?em si? w aa by podj?? pr??b? prze?ycia reszty ?ycia w trze?wo?ci- co? tam chlapn??em j?zykiem. M?odszy, bu?czuczny...c???. Dzi? si? nie dziwie. Po?egnali mnie ma?o czule.
Tak si? wkurw..?em, ?e do dzi? nie pij?:)
Niemniej niejeden pewnie poszed?by si? dochla? i chla? przez reszt? ?ycia.
St?d te? m??j post odno?nie krok??w.
Wielu z Was - i ja sam jakby nie patrze? - walczymy o te nasze kroki, czy te 12 krok??w czy te? nie?wiadomie o ka?dy krok duchowego ?ycia poza forum czy wsp??lnot? aa.
Ka?dy z nas ma potkni?cia w relacjach i drugim cz?owiekiem. No przeca nie da si? inaczej.. Gdy dzia?am, m??wi?, robi?- musi by? czasem gdzie? b??d.
I mym skromnym zdaniem ten b??d nie zawsze wynika z niech?ci, pijanego my?lenia, alkoholizmu..c???. Mo?e jak w mym cz?stym przypadku z po?piechu? Innym razem z nie?wiadomo?ci? A jeszcze innym ze zwyk?ej ludzkiej z?o?liwo?ci, jak?e by inaczej, pewnie ?e mojej! Ot wkur.ia mnie kto? zwyczajnie i mu wbijam szpile.
No i co?
Czy to ma oznacza?, ?e jeszcze nie jestem wystarczaj?co dobry by ?y? godnie. By si? krzy?owa? za ka?de potkni?cie. By le?e? plackiem i pokutowa? ka?dy sw??j wi?kszy lub mniejszy grzeszek? Czy powinienem wraca? do kroku pierwszego pi?tego czy ??smego lub dziesi?tego roztrz?saj?c ka?d? g?upot? jak? w ?yciu pope?ni??
xxx..we takie ?ycie. Czytam Was- ka?dy to dobry Cz?owiek!!
Z?y by nie chcia? pracowa? nad sob? i relacj? z drugim Cz?owiekiem.
Ka?dy z nas tu obecnych jest wystarczaj?co dobry by nie musie? si? biczowa? i strofowa? za ka?d? g?upot? kt??r? zrobi.
Wraca? do kroku..a mo?e nie przerobi?em? A mo?e jednak co? przed sob? ukrywam..kur.a.. no nie nadaje si? do ?ycia. Pogrzebi? jak kura za robakiem od nowa. Dziesi?ty rok. Pi?tnasty..ech..alkoholizm to pi?tno..ech..b?d? si? dalej STARA?.
Teraz uwaga!
Nie chc? NIC z?ego powiedzie? na temat krok??w- te dla zagubionej duszyczki ledwo trzymaj?cej si? na nogach, chwiejnej emocjonalnie i gotowej kl?kn?? od byle podmuchu wiatru s? ZBAWIENIEM.
Ale gdy widz? doros?ych trze?wych ludzi kt??rzy ca?ymi latami..ba! ?ycie ca?e ?a?? z r??zg? i napierd..laj? si? ni? po plecach za ka?de potkni?cie chu.j mnie strzela.
I wr??ce jeszcze raz do tego co napisa?em wcze?niej.
JESTE? JU? JEDEN Z DRUGIM CZY DZIESI?TYM - DOBRYM CZLOWIEKIEM!!
Inaczej by nie by?o Ci? w tym dziale. Nie bazgra?by? post??w latami. Nie stara? sprzeda? swej historii innym jako przyk?adu, antyprzyk?adu, ostrze?enia czy te? zwyczajnej ludzkiej ch?ci niesienia pomocy bli?niemu w potrzebie.
Upadasz na pysk? We? szmat?, wytrzyj ryj ze krwi i biegnij dalej. Upadniesz znowu w tym samym np relacyjnym powodzie..c???. Masz twardy ?eb. Rozbij sobie go tyle razy ile potrzebujesz. Zmieniaj tylko szmat? do ryja by nie maza? si? wci?? i nie rozciera? tego co by?o na g?bie. Przecie? kroki ju? przerobi?e?- wiesz wszystko!
I dalej jeste? dobrym cz?owiekiem, tylko niedoskona?ym.
@@@
"je?li ka?dy ruch sw??j b?dziesz bada? srog? lup?
?ywot Tw??j b?dzie niczym wi?cej jak tylko... kup?... wiesz, kup?"
Lao Che -"Ch?opacy"
@@@
https://youtu.be/OVPc-2-a58k
Maciek bardzo prosz? o pomijanie s???w ma?o parlamentarnych. Dzieci te? maj? prawo tu zagl?da?. Wykre?li?em tylko jedno w prawdzie przez ch nie h ale fonetycznie brzmi podobnie. |
Ostatnio zmieniony przez deratyzator Śro 17 Paź, 2018 17:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 17:36
|
|
|
dyzio767, dobrze napisane, zgadzam sie co do wi?kszo?ci tej wypowiedzi, masz racje drogi kolego jest tak jak piszesz,. problem w tym ?e wi?kszo?? o kt??rych tu piszesz pragnie nadal by? chora, to ich, furteczka, wentyl bezpiecze?stwa, skarb , kt??rego b?d? broni? chroni? do ostatniej kropli krwi . Tu nie pomog? manifesty i ostre wulgaryzmy , pr???ny trud, niestety bycie chorym ma wi?ksz? warto?? ani?eli bycie zdrowym , co? na podobie?stwo czynnego alkoholizmu ten stan umys?u po spo?yciu(skarb) ma wi?ksz? warto?? od trze?wego ?ycia, i dop??ty te warto?ci nie ulegn? zamianie,. lufa w krzokach.
A tak poza nawiasem to kroki s?u?? tylko i wy??cznie do nauczenia sie lub przygotowania sie do wybaczenia dyzio767 napisał/a: | jeste? dobrym cz?owiekiem, tylko niedoskona?ym.
| - odpuszczenia,. nie musisz by? doskona?ym, odpu?? sobie , jeste? jaki jeste? |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 19:49
|
|
|
dyzio767 napisał/a: | Czytam Was czasem co piszecie. Naprawd? buduj?ce jest obserwowa?, ?e ludziska daj? sobie rad?, walcz? i robi? tak by dobrze by?o nie tylko im, tak?e otoczeniu z nimi.
Klasa! |
Czuje ?e ju? pi??rka r???owe w d.... rosn? mi
dyzio767 napisał/a: | Wielu z Was - i ja sam jakby nie patrze? - walczymy o te nasze kroki, czy te 12 krok??w czy te? nie?wiadomie o ka?dy krok duchowego ?ycia poza forum czy wsp??lnot? aa. |
Dyzio, nie walcz? ju? od dawna z nikim i z niczym. Informuj?. Wsp??lnota i program to dwie r???na rzeczy. Wsp??lnota z?o?ona jest z alkoholik??w chorych, zdrowiej?cych i tych kt??rzy wyzdrowieli. Tworz? one r???ne grupy AA (czasami grup? z AA ??cza je tylko te dwie literki).
Program AA jest jeden, nie jest do interpretacji. Program Billa W przez te kilkadziesi?t lat pr??bowano zmienia? tak jak pasowa?o alkoholikowi ( tak zwany pseudo sponsor inaczej zwanym ?wini?, bandyt?), przekazywa? zawszawiony program podopiecznemu, kt??ry w najlepszym przypadku dalej pozostawa? chorym alkoholikiem, cz??ciej jednak wraca? do chlania, a wiemy jaki bywa? najcz?sciej koniec tej historii. Program Wsp??lnoty od ponad 80 lat nie zasta? zmieniony. Ostatnie IV wydanie( oczywi?cie ameryka?skie) jest zgodne kropka w kropk?, przecinek w przecinek z I wydaniem. Pisz? tylko o programie zawartym w WK nie o umieszczonych w niej dodatkach.
Sk?d si? wzi??o fa?szowanie programu? Nie wierzy?em, poszuka?em w sieci i okaza?o si? ?e z USA z kolebki Wsp??lnoty AA. Nasi Polscy przyjaciele znowu w tyle Rozpocz??a to tzw fala New Age, zacz?li oni infiltrowa? mityngi kilkadziesi?t lat temu i zostali zaakceptowani przez wielu alkoholik??w. Wyro?li oni z terapii i o?rodk??w odwykowych. W przeciwie?stwie do Wielkiej Ksi?gi m??wi on, ?e „nigdy nie wyzdrowiejemy”, „zawsze b?dziemy zdrowie?”, „nigdy nie b?dzie dobrze” Niestety terapeuci rozlali to na nasz kraj. Pierwsi stworzyli w Polsce mitingi terapeutyczno- depresyjne. Z tymi smutkami, opowie?ciami z mchu i paproci o sraczkach wnuczk??w, Licheniach, grzybach i rybach itp. Jak min?? tydzie? Polacy dostali niestety od pocz?tku takie w?a?nie mitingi. Otwierali je terapeuci. Powielali je na ca?y nasz kraj. Nie mieli wzorca? Nie wiem. Dzisiaj si? to powoli zmienia. Natomiast beton aowski nie jest ?atwy do skruszenia Krwawi?cy diakoni ju? cierpi?
W USA zacz?to z powrotem wraca? do podstaw ,,back to basic". Wraca sponsorowanie Clarence, Joe za?o?ycieli AA i jednych z recenzent??w WK. Miting??w terapeutycznych jest coraz mniej. |
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
dyzio767
przyjaciel forum
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 20:09
|
|
|
deratyzator,
No widzisz..mam braki w wykszta?ceniu:)
Teraz wiem wi?cej. Sorry za te pi??rka w du..szy, ale jaki? amortyzator chcia?em zastosowa? by samemu ko?ka nie dosta? jakby co..
I nie osobowo pisa?em pod Twe wypowiedzi..ot tak czasem co? przegl?dam i sporo jest kij??w samobij??w.
Niecz?sto si? odzywam, jest wielu kt??rzy nie potrzebuj? moich m?dro?ci sprzecznych z wieloma wzorcami i zam?tu w g?owie gdy wszystko si? wali i ka?d? g?upote mo?na przyj??. Niemniej czasem co? skrobn? - dla tych co lubi? w mur ?bem wali? bez kasku i nie znajduj?c zrozumienia we wsp??lnocie kontynuuj? sw??j lunatyczny marsz..
Ja akurat latami kopa?em si? samemu po dupie. Ile? lat p???niej trafi?em na forum do Meszuge, troche skopa? mi ty?ek i naprostowa? z ideami. A tu jaki? czas d?u?szy r??wniez by?em i sporo sobie pouk?ada?em.
I jak pisa?e? w innym temacie do mnie- ka?da droga do trze?wo?ci jest tak naprawd? ?wietn? drog?. Jak i ka?dy pow??d by nie pi? jest absolutnie najlepszy
Pozdro dla Wszystkich |
Ostatnio zmieniony przez dyzio767 Śro 17 Paź, 2018 20:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Czw 18 Paź, 2018 07:15
|
|
|
Ten X krok, dla mnie, to taki przegl?d dnia. Czy kogo? nie skrzywdzi?em, nie obrazi?em, czy czego? si? ba?em, kogo? ok?ama?em. Najcz??ciej wychodzi, ?e nie jest ze mn? ?le. Oczywi?cie to moja ocena i jest ona dla mnie. Mam jeszcze problem z tym k?amaniem Te czarne i bia?e k?amstwa. Czarnych brak, bia?e Troszk? jeszcze popracuj? nad nimi. Lenistwo :- Stwierdzi?em, to nie lenistwo. Lubi? du?o odpoczywa? i dobrze mi z tym dyzio767 napisał/a: | Ja akurat latami kopa?em si? samemu po dupie. Ile? lat p???niej trafi?em na forum do Meszuge, troche skopa? mi ty?ek i naprostowa? z ideami. A tu jaki? czas d?u?szy r??wniez by?em i sporo sobie pouk?ada?em. |
Nikt nie obiecywa?, ?e ca?e ?ycie b?dzie z g??rki. C??? Witold Meszuge to chory alkoholik. Kasuj?cy nie pasuj?ce mu posty. K?amie. Wyrzuca ze swojego forum tych co mu nie pasuj?, maj?cych inne zdanie. Jest w?a?cicielem ma prawo. Te? otrzyma?em t? ?ask? wyrzucenia mnie z jego forum Ale to chory, pogubiony cz?owiek . Ma prawo bycia chorym.
Dzisiaj nie mam ju? problem??w z obgadywaniem, obmawianiem za plecami. Dzisiaj tylko informuj?, a co poinformowany z tym zrobi to jego
Czego mo?na ?yczy? osobie kt??ra nie chce wyzdrowie? z alkoholizmu? Hm. Wspania?ego chorowania? Nie wiem.
Natomiast wszystkim pogody ducha ?ycz?. |
|
|
|
|
JAN
przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw 18 Paź, 2018 08:44
|
|
|
Nie b?d? tu bru?dzi?,. gdy? temat o krokach jest,. wi?c wracam tam gdzie mog? sobie pofolgowa? ociupink? oczywi?cie. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Sob 23 Paź, 2021 17:13
|
|
|
Krok 10. Czasami s?yszy si? na mitingach - ,,zrobi?em dziesi?tk?", ,,robi? dziesi?tk?. Krok 10 zaleca kontynuowanie osobistego obrachunku i naprawiania wszelkich b??d??w pope?nianych na naszej nowej drodze ,,Strze?my si? egoizmu, nieuczciwo?ci, uraz??w, z?o?ci oraz strachu" nie s?u?? nam knowania i k?amanie. Przekr?canie rzeczywisto?ci. ,,Przestali?my walczy? z kimkolwiek i czymkolwiek" Walka nie ma sensu Walka mnie zabija. Informuj?, przedstawiam sw??j punkt widzenia. Staram si? s?ucha? innych. Dyskutowa? nie walczy?. Z chorym cz?owiekiem mo?na porozmawia? z jego chorob? ju? si? nie da . Unikam ludzi z?ych, toksycznych. Nie trzymam ze zwyci?zcami, staram si? pomaga? tym ,,przegranym" Staram si? pomaga? tylko wtedy gdy tej pomocy nie odrzuc?, a maj? do tego prawo. Cz?owiecze?stwo, dla mnie wa?na rzecz
Alleluja i do przodu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|