FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja nad krokiem 6
Autor Wiadomość
romcio 
Administrator

Wysłany: Nie 28 Maj, 2017 13:18   Dyskusja nad krokiem 6

Stali?my si? ca?kowicie gotowi, aby B??g uwolni? nas od wszystkich wad charakteru.

Jak rozumiem VI krok AA i jak go stosuje w ?yciu?

Gość

Wysłany: Nie 28 Maj, 2017 15:00   

Zupe?nie nie wiem jak si? do tego odnosi?, B??g ma nas uwoni? o wszystkich wad charakteru? Ja po tym kroku sta?am si? spokojniejsza i niemal wcale dra?liwa, oddzyska?am spok??j w sobie ze wskazaniem na optymizm, godzi?am si? z tym co mnie otacza, akceptowa?am wady i przywary koleg??w, niemal wog??le nie denerwowa?am si?. Niestety powiedziano mi ze to ?le , bo nerwy musz? by?, a ja sobie pewnie my?l?, ze sta?am si? idealna. Sponsorka mi powiedzia?a, ze B??g usun?? tylko cz??? moich wad, a reszta zosta?a.

szpinak
Gość
Wysłany: Pon 29 Maj, 2017 07:32   

B??g nic nie musi. W kroku VI prosimy go w gotowo?ci aby uwolni? nas od wad. B??g zabierze mi te wady, kt??re b?dzie chcia?, nie te kt??re ja sobie wybior?. Natomiast ja mam by? gotowy do oddania wad ods?oni?tych we wcze?niejszych krokach. Czy to ?le ?e odzyska?a? spok??j itd ? Ja mam podobnie i si? z tego ciesz?. PD. :-) ;-) :->

Gość

Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 13:45   

[quote="szpinak"]Czy to ?le ?e odzyska?a? spok??j itd ?[/quote]

Dobrze si? czu?am z tym spokojem, ale nast?pi? problem gdzie wypisywa?am codzienne urazy, Zacz??am nie ''ura???'' si?, nie denerwowa?, nie stresowa?, i nie mialam co wpisa? w tabelki, Na co sponsorka zareagowa?a, ze pewnie my?l? ?e sta?am si? idealna, i urazy nerwy musz? mie?, a co z tego wynika?o wady, Wi?c wyszukiwa?am usilnie najmniejszego drgni?cia nerw??w, ?eby mie? co wpisa? w tabelk?, Na koniec tego okresu mia?am ju? do??, i zada?am sobie pytanie, jak si? ma ten krok do codziennego wypisywania na si?? wad jakie ''musz?''posiada?,

szpinak
Gość
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 15:15   

Czee nie wiem jak masz na imi? Go?ciu. ;-) Chyba co? nie ?api?. Urazy si? wypisuje raz w kroku IV jest do tego tabelka w WK i koniec. :-) Krok postawiony po co do niego wraca?? Dalej krok V w kt??rym poprosi?em Boga by usun?? moje wady. ;-) ;-) :-D

Gość

Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 16:19   

urazy wypisywa?am od samego pocz?tku Prograqmu do ko?ca. Jest to zupe?nie co? innego ni? te w kroku 4. w kroku 4 wypisywa?am wszystkie urazy z ca?ego zycia, a tabelk? robi?am z kazdego dnia codziennego. np. urazi?a mnie kole?anka z pracy, reakcja emocjonalna, wynika

Gość

Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 16:29   

wynika z tego ze jestem egoistyczna, egocentryczna, arogancka,

kto? usiad? na moim miejscu w pracy, i poczu?am ze si? zdenerwowa?am, wynika z tego ze jestem pyszna, samolubna, u?alam si? nad sob?, zazdrosna, nietolerancyjna, itp

Te tabelki robi?o si? pomimo kroku 4 od pierwszego dnia Programu

szpinak
Gość
Wysłany: Śro 31 Maj, 2017 20:56   

Krok czwarty zrobi?em raz. Tak jest w WK. Codziennie robi? krok 10, nie potrzeba do tego ?adnych tabelek. Przynajmniej ja nie znalaz?em ich w WK. Codzienny obrachunek moralny pokazuje mi co zrobi?em dzi? z?ego i co dobrego. Jak si? zachowa?em w danej sytuacji. Je?eli kto? zrobi? mi co? z?ego (albo mi si? tak wydaje) modl? si? za niego. Puszcza mnie. :-) ;-) D??? do idea?u cho? wiem, ?e nigdy go nie osi?gn? i dobrze mi z tym. :-)

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 01 Cze, 2018 10:25   

Stali?my si? gotowi. Poprosi?em Boga by uwolni? mnie od wszystkich moich wad.
A B??g zabierze mi te wady, kt??re On b?dzie chcia? i kiedy b?dzie chcia?. Tak naprawd? wszystko zale?y od niego. Ja mam by? gotowy. :-D :-D :-D

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

deratyzator 
moderator

Wysłany: Wto 04 Cze, 2019 19:36   

Dowiedzia?em si? kiedy?, ?e B??g zabiera te wady, kt??rych si? nie u?ywa. Co? w tym chyba jest :-D :gitara: :-D

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

deratyzator 
moderator

Wysłany: Wto 20 Cze, 2023 10:40   

4 lata min??y od ostatniego wpisu. B??g zabra? mi kilka wad, do dzisiaj nie wszystkie. :-/ :-/ Wraca czasami egoizm, jego manifestacja jest znacznie, znacznie mniejsza. Ju? nie musi by? wszystko po mojemu, okaza?o si? te?, ?e wcale nie musz? mie? zawsze racj? i czuj? si? z tym bardzo dobrze. :-D :-D . Wi?cej we mnie pokory, mniej pychy. Jestem szcz??liwy dzi?ki Bogu i pami?tam o tym. Wady, pierwsze miejsce zajmuje chyba LENISTWO. :-D

Odpowiedz do tematu