FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Czarny" - moje picie
Autor Wiadomość
Jask???ka 
przyjaciel forum

Pomogła: 35 razy
Wysłany: Sob 09 Lip, 2016 07:38   

czarny napisał/a:

No w?a?nie, to jest to o czym nieporadnie w po?cie wy?ej chcia?em napisa?.
To jest troska, a ci??arem smutek gdy si? bliskiej osobie nie poprawia odpowiednio szybko. :-)

Na pocz?tku mojej niemocy, reagowa?am p?aczem na ten stan, Kiedy rozmawia?am z psycholog to p?yn??y mi lzy, ?e jestem ci??arem, I ona mi wyt?umaczy?a, a w?a?ciwie zada?a pytanie, czy kiedy dzieci by?y malutkie to trosk? o nie traktowa?am jako ci??ar? I czy czu?am si? zmuszona do tego po?wi?cenia? No nie, opiek? traktowa?am jak trosk? i robi?am to z serca. Ale nie da si? zaprzeczy? ?e z?amana zosta?a kolej rzeczy, rodzice chc? ca?e ?ycie by? wsparciem dla swoich dzieci.

Czy Twoja mama m??wi?

czarny 
przyjaciel forum

Wysłany: Sob 09 Lip, 2016 12:38   

Jask???ka napisał/a:
Czy Twoja mama m??wi?

Straci?a mow? na prawie rok. W momencie jak podnosi? si? poziom sodu w organizmie w wyniku podawania przez PEGa(taka rurka na brzuchu do ?o??dka) zacz??a m??wi? i wr??ci?a pami?? i logiczny kontakt. Te kilkana?cie miesi?cy( Zaraz po ?mierci ojca z dnia na dzie? wszystkie funkcje zacz??y zanika?) by?a ca?kiem bez ?wiadomo?ci.
Teraz m??wi, jedynie z powodu objawowego parkinsonizmu d?u?sza rozmowa J? m?czy.M??wi, potrafi zawo?a? gdy co? potrzebuje, to jest dla mnie bardzo wiele.Oczywi?cie ten g?osik jest s?aby, ale jest i w zasadzie w domu jak jestem sam to panuje cisza bym s?ysza? Jej oddech, czy wo?anie, jak czym? si? zajmuje i jestem na dole.

czarny 
przyjaciel forum

Wysłany: Sob 09 Lip, 2016 12:42   

Adalbert napisał/a:
Dzi?ki Krzy?ku za odpowied?.

To ja dzi?kuje za super i trafn? mobilizacj?.
Mam nadziej? ?e stan b?dzie dobry i zm?czenie nie przyt?umi ch?ci nioe tylko bycia, lecz napisania czego?.
Czasem to ?wiat?o monitora powoduje ?e oczy si? zamykaj?, a jeszcze nie pora na spanie.

kahape 
przyjaciel forum
koalka

Pomogła: 146 razy
Wysłany: Sob 09 Lip, 2016 17:27   

Czarny, pozdrawiam i ?ycz? du?o si?y.
Sama mam 89-letni? mam?, wymagaj?c? opieki wi?c wiem o czym piszesz.

Nieraz tak jest, ?e nic nie mo?emy zrobi? wi?cej, tylko by? przy nich. I wykonywa? najpotrzebniejsze rzeczy. Wiedz?c, ?e nie b?dzie poprawy. ?e nie b?dzie lepiej. ?e ga?nie.
Moja mama te? nie m??wi, widzi zarys ale czuje i wie, ?e jeste?my.
Pozdr
Ostatnio zmieniony przez kahape Sob 09 Lip, 2016 17:34, w całości zmieniany 3 razy  

czarny 
przyjaciel forum

Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 03:30   

Witam po prawie rocznej przerwie, w tym w?tku przynajmniej.
Jako? trudno si? skoncentrowa? by co? z sensem opowiedzie?. Tym bardziej ?e w zasadzie to jest podobnie jak przed rokiem. zmieni?a si? piel?gniarka na bardziej kompetentn?. Cztery razy w tygodniu po pi?tna?cie, dwadzie?cia minut. Niby wiele to nie jest, ale jednak, tym bardziej ?e jest sumienna i kompetentna. Po poprzedniczce pozosta?y nam problemy i sp?acanie rat za pochopnie pod?yrowany kredyt. Nie wszystkich, ale ju? tego sporo si? nazbiera?o. Zim? bez infekcji i powa?niejszych chor??b przetrwali?my. Czas na sen to mi?dzy sz??st?, czasem p???niej a dziesi?t?.
W sobot? jak ?ona w domu to mog? sobi? poszale? ;-) ze spaniem do dwunastej. Min??o mi 12 kwietnia siedem lat abstynencji. Niestety szansa na mityng czy jakie? inne spotkania nie istnieje na razie.Zatem prawie cztery lata, bo tyle z wcze?niejsz? opiek? nad ojcem,to trwa. Poniewa? wi?cej tych umiej?tno?ci radzenia sobie z trudnymi sytuacjami tycz?cymi si? pomocy, opieki czy czasem ratowania, naby?em to i bardziej stabilny emocjonalnie jestem. Zm?czenie, wiadomo dopada czasem, ale jako? to sobie z moim organizmem uregulowali?my i radzimy sobie. Mama bardziej stabilna, to i czasem drzemka ponadplanowa si? trafi. Ale taka na czuwaniu, jako? s?uch wyczulony i cichutki g?os czy inny odg?os mamy budzi mnie momentalnie, a d?wi?k telefonu ju? nie zawsze.Obawiam si? upa???w, bo py?ki ju? daj? w ko??. Mama alergiczka jeszcze, to r???nie bywa. Id? poczyta?, korzystaj?c z chwilowego luzu. Ten mo?e w ka?dej chwili by? przerwany.

Adalbert 
przyjaciel forum

Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 09:17   

czarny napisał/a:
Min??o mi 12 kwietnia siedem lat abstynencji
Gratulacje :-)
czarny napisał/a:
Zm?czenie, wiadomo dopada czasem, ale jako? to sobie z moim organizmem uregulowali?my i radzimy sobie.
Postaraj si? nie zaniedbywa? tego, bo wszyscy mamy ograniczone mo?liwo?ci, a wiadomo, jak wa?ny jest program HALT! Mo?e znajdziesz czas na mityng, lub przynajmniej jaki? kontakt z niepij?cymi :roll:
Trzymaj si? Czarny, bardzo si? ciesz?, ?e si? odezwale? :-)

arnie
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 15:48   

Tak sobie poczyta?em czarny Tw??j w?tek i zastanawiam si? co powiedzie?,bo nie wiem co powiedzie?.
Du?y szacun ch?opie ode mnie,wytrwa?o?ci i zdrowia.
Pozdrawiam.

bezio67
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Cze, 2017 06:59   

czarny napisał/a:
siedem lat

Brawo :-) Kolejnych 24h. Pogody Duszka :-)

czarny 
przyjaciel forum

Wysłany: Czw 30 Wrz, 2021 02:21   

bezio67 napisał/a:
czarny napisał/a:
siedem lat

Brawo :-) Kolejnych 24h. Pogody Duszka :-)

To teraz jedena?cie, o ile dobrze licz?. Od 12 kwietnia 2010 roku.
Mama stabilna, ja sie ciesz? ze znalaz?em w?tek, kt??ry troch? jest historia choroby mamy. Histori? ?yw?, co najwspanialsze.

deratyzator 
moderator

Wysłany: Czw 30 Wrz, 2021 08:05   

Oooo, gratulacje :gitara: :gitara: :gitara: Dobrego dnia :-D

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

czarny 
przyjaciel forum

Wysłany: Sob 09 Wrz, 2023 21:33   

watek mog? zako?czy?.
Ja nadal trze?wy od 2010 r.
Mama zmar?a w lipcu tego roku.
Ostatnio zmieniony przez czarny Sob 09 Wrz, 2023 21:43, w całości zmieniany 1 raz  

deratyzator 
moderator

Wysłany: Nie 10 Wrz, 2023 10:55   

Wyrazy kondolencji. Dobrze, ?e jeste? i ?e idziesz w?a?ciw? drog?. :-D
Zagl?daj jak znajdziesz czas na forum. Mo?e podzielisz sie do?wiadczeniem z tych 13 lat ?ycia w trze?wo?ci. :-D :-D :-D

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

czarny 
przyjaciel forum

Wysłany: Nie 09 Cze, 2024 14:08   

W kwietniu 14 min??o.
No c???, leci jako? do przodu.

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pon 10 Cze, 2024 18:35   

No brawo. Zdrowia ?ycz?. Fajnie ?e odwiedzi?e? forum :-D

Odpowiedz do tematu