|
FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...
|
Dyskusja Tradycja 1 |
Autor |
Wiadomość |
Adalbert
przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2017 13:52
|
|
|
deratyzator, nie b?d? tego komentowa?. |
|
|
|
|
Iwona197
przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2017 14:02
|
|
|
A to wszystko w dyskusji o Tradycji I. Mamy wspolpracowac a nie si? klocic zeby moje by?o na wierzchu. Ja tez zawyczaj mam swoje zdanie, ale trzeba wiedzie?, ze w pewnych grupach i dzialaniach pracujemy na wieksze dobro i wtedy chowamy swoje osobiste ambicje. Tak powinno byc w zwiazku, tak powinno byc w firmie, rodzinie, malzenstwie. Grupie Aa. W polityce jest dokladnie odwrotnie, dlatego rozwiodlam sie z mezem politykiem:) |
|
|
|
|
nihil [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2017 14:06
|
|
|
deratyzator, czy faktycznie mia?e? propozycj? aby by? tu modem? Chcia?em jeszcze powiedzie?, ?e za grosz nie wiem jaki masz cel tego ci?g?ego m?cenia i g?oszenia prawd zrozumia?ych tylko dla ciebie. |
|
|
|
|
Oktavarius II
przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie 19 Lis, 2017 12:16
|
|
|
Cytat: | OktavausII ?amie tradycje |
mo?e ?amie, mo?e rozumie inaczej, mo?e tak Oktavariusa nauczy?a rzeczywisto?? grup na ktœre od 14 lat i 11 miesiecy i dw??ch tygodni ucz?szcza.
taki? m?dry Szczuro?apie ? ,,tylko ty decydujesz o swojej do AA przynale?no?ci, nikt nie ma prawa cie wyrzuci? ani przyjmowa?"
a sk?d nowijusz co wczoraj pi? przesta? ma to wiedzie? ?
sk?d ma wiedzie? ?e mo?e sobie przyj?? usi??? i s?uchac z rozdziawion? g?b? ?
jak on sie boi w?asnego cienia
pami?tasz sw??j pierwszy raz w AA, Deratyzatorze. spytali sie Ciebie o co? czy tak po prostu wlaz?e? i zosta?e? ?
kiedy? przez dwa lata co ?rode prowadzi?em mityngi w osrodku terapii,
wiekszo?? uczestnk??w to byli ludzie z terapii tego o?rodka. przyj??em do AA co? ko?o stu os??b.
i wyobra? sobie spotykam cz?owieka od pi?ciu lat trze?wego , kt??ry m??wi :
J... zawsze b?de ci wdzi?czny za przyj?cie do wsp??lnoty |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2017 20:33
|
|
|
Adalbert napisał/a: | deratyzator, nie b?d? tego komentowa?. |
Nie prosi?em o komentarz ale dzi?kuj?, ?e nie komentujesz
Prosi?em tylko o odpowied? na jedno proste pytanie. Nie otrzyma?em jej. Nie masz ?adnego obowi?zku jej udziela? Pogody Ducha |
_________________ Nie walcz? z nikim i niczym
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2017 20:48
|
|
|
Iwona197 napisał/a: | A to wszystko w dyskusji o Tradycji I. Mamy wspolpracowac a nie si? klocic zeby moje by?o na wierzchu. Ja tez zawyczaj mam swoje zdanie, ale trzeba wiedzie?, ze w pewnych grupach i dzialaniach pracujemy na wieksze dobro i wtedy chowamy swoje osobiste ambicje. Tak powinno byc w zwiazku, tak powinno byc w firmie, rodzinie, malzenstwie. Grupie Aa. W polityce jest dokladnie odwrotnie, dlatego rozwiodlam sie z mezem politykiem:) |
Tak jak piszesz Iwona. Wszystkie tradycje to pokora.
Przestrzegamy I tradycji. M??wi ona o jedno?ci we Wsp??lnocie. Jedno?? jest we Wsp??lnocie wtedy, gdy przestrzegane s? wszystkie tradycje.
O pierwsze?stwie ZASAD, przed osobistymi ambicjami m??wi tradycja XII. Tradycje p???niej ambicje.
Nie mam poj?cia o tradycjach w firmie, ma??e?stwie, rodzinie. XII Tradycji Wsp??lnoty AA dotyczy tylko grup tworz?cych Wsp??lnot? AA. Tradycje to podstawa dzia?ania grup AA. Na mitingach jest czasami czytana taka formu?ka. ,, a oto 12 Tradycji Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w, kt??re stanowi? fundament prawid?owego funkcjonowania ka?dej grupy AA"
Pogody Ducha |
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2017 21:01
|
|
|
nihil napisał/a: | deratyzator, czy faktycznie mia?e? propozycj? aby by? tu modem? Chcia?em jeszcze powiedzie?, ?e za grosz nie wiem jaki masz cel tego ci?g?ego m?cenia i g?oszenia prawd zrozumia?ych tylko dla ciebie. |
Nihil czy mo?esz uwierzy?, ?e s? ludzie, kt??rzy pisz? prawd??
O jakie ,,ci?g?e m?cenie i g?oszenie prawd" chodzi Ci??? . Napisz w prostocie. Potrafisz?
Bo pisa? ,,jeste? g?upi bo tak" ka?dy potrafi.
Pogody Ducha |
|
|
|
|
nihil [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2017 21:10
|
|
|
Zacytuj? s?owa, kt??re ju? tu pad?y i idealnie pasuj? do sytuacji:
Adalbert napisał/a: | deratyzator, nie b?d? tego komentowa?. |
|
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2017 21:49
|
|
|
Oktavarius II napisał/a: | Cytat: | OktavausII ?amie tradycje |
mo?e ?amie, mo?e rozumie inaczej, mo?e tak Oktavariusa nauczy?a rzeczywisto?? grup na ktœre od 14 lat i 11 miesiecy i dw??ch tygodni ucz?szcza.
taki? m?dry Szczuro?apie ? ,,tylko ty decydujesz o swojej do AA przynale?no?ci, nikt nie ma prawa cie wyrzuci? ani przyjmowa?"
a sk?d nowijusz co wczoraj pi? przesta? ma to wiedzie? ?
sk?d ma wiedzie? ?e mo?e sobie przyj?? usi??? i s?uchac z rozdziawion? g?b? ?
jak on sie boi w?asnego cienia
pami?tasz sw??j pierwszy raz w AA, Deratyzatorze. spytali sie Ciebie o co? czy tak po prostu wlaz?e? i zosta?e? ?
kiedy? przez dwa lata co ?rode prowadzi?em mityngi w osrodku terapii,
wiekszo?? uczestnk??w to byli ludzie z terapii tego o?rodka. przyj??em do AA co? ko?o stu os??b.
i wyobra? sobie spotykam cz?owieka od pi?ciu lat trze?wego , kt??ry m??wi :
J... zawsze b?de ci wdzi?czny za przyj?cie do wsp??lnoty |
Tradycji ani krok??w si? nie interpretuje. S? jedne. Nie ma Krok??w czy Tradycji AA wg Bolka, Felka, Osiaty?skiego, Woronowicza, Deratyzatora s? Kroki i Tradycje tylko wg Billa W.
Kroki s? w AA od ponad 80 lat i nie zmieniaj? si? a Tradycje od ponad 50 s? takie same. Oktavarius czy b?dziesz we Wsp??lnocie 15 czy 30 lat nie zmienisz ani rzeczywisto?ci ani Tradycji AA
,, Sk?d nowicjusz ma wiedzie?.... ??" Pytasz. Od drugiego alkoholika, kt??ry ju? by? na mitingu i spyta w pokorze ,,jak mog? Ci pom??c przyjacielu", ,,co mog? dla Ciebie zrobi?" Odpowie mu wtedy na nurtuj?ce go pytania w mi?o?ci i pokorze. Nie b?dzie go o nic wypytywa? jak napisa?e? bo On ,,boi si? w?asnego cienia"
Pami?tam m??j pierwszy raz Na miting przyprowadzi? mnie administrator tego forum. By?o to kilkana?cie lat temu Spytali mnie czy chc? kaw? czy herbat?. Tyle.
Tego jednego ze 100 kt??rych przyj??e? ja bym przeprosi?, za z?amanie tradycji. Co zrobisz Ty, to Twoje.
Grupy AA b??dz? i maj? prawo b??dzi?, ale te? jest ich obowi?zkiem, przyzna? si? do b??du je?eli taki pope?ni?, nie trwa? w nim.
Pogody Ducha |
|
|
|
|
Oktavarius II
przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2017 22:43
|
|
|
deratyzator napisał/a: | Kroki s? w AA od ponad 80 lat i nie zmieniaj? si? a Tradycje od ponad 50 s? takie same |
a Bill gdyby ?y? to by na FB pisa?.
c??? to jest lat 50 ?
tzw Forma extraordinaria czyli msza trydencka dopiero w 1962 roku po kilkuset latach zosta?a zmieniona na ryt rzymski przy w?ciek?ym ujadaniu krwawych diakon??w
|
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Czw 23 Lis, 2017 17:47
|
|
|
Co to znaczy by? we Wsp??lnocie AA?? Czy teki alkoholik ma we Wsp??lnocie jakie? prawa? Obowi?zki? Obowi?zk??w nie ma ?adnych. Jednak je?eli obierze sobie jak?? grup? macierzyst? to... obowi?zki. Jakie?? Jak zdecyduje si? na s?u?by, to ju? ma obowi?zki. Witaj?cy musi przyj?? wcze?niej 20- 30 min przed mitingiem. Pojawi?o si? s?owo musi. Hmm ,, szklankowy" te? musi zadba? o zaopatrzenie, zrobi? napoje, umy? i schowa? naczynia itp. Musi?? Musi. Do s?u?by nikt nikogo w AA nie zmusza natomiast gdy ja podejmuj? si? s?u?by, to si? do czego? zobowi?zuj? |
|
|
|
|
nihil [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 23 Lis, 2017 20:48
|
|
|
deratyzator napisał/a: | Co to znaczy by? we Wsp??lnocie AA?? Czy teki alkoholik ma we Wsp??lnocie jakie? prawa? Obowi?zki? Obowi?zk??w nie ma ?adnych. Jednak je?eli obierze sobie jak?? grup? macierzyst? to... obowi?zki. Jakie?? Jak zdecyduje si? na s?u?by, to ju? ma obowi?zki. Witaj?cy musi przyj?? wcze?niej 20- 30 min przed mitingiem. Pojawi?o si? s?owo musi. Hmm ,, szklankowy" te? musi zadba? o zaopatrzenie, zrobi? napoje, umy? i schowa? naczynia itp. Musi?? Musi. Do s?u?by nikt nikogo w AA nie zmusza natomiast gdy ja podejmuj? si? s?u?by, to si? do czego? zobowi?zuj? |
Ciekawa interpretacja. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pią 24 Lis, 2017 10:45
|
|
|
Nihil to nie jest interpretacja. To s? Tradycje Wsp??lnoty AA.
Ale czy mog? przychodzi? na mitingi przez 30 lat i nic nie musie???? Nikt, nic nie mo?e mi kaza? No to super. A jak przychodz? pierwszy raz to te? nic nie musz??? No nie. A s?ysza?em, ?e musz? odpowiada? na jakie? pytania. Nie musisz to k?amstwo, to ?amanie tradycji. Podobno czasami pytaj? ,, czy s? wsr??d nas alkoholicy/" co wtedy? Nic dalej sobie mo?esz siedzie? i czyta? gazet?. Nikt Ci nie mo?e tego zabroni?. A modlitw? o Pogod? Ducha te? nie musz? odmawia?? Nie musisz.
S? pewne rzeczy kt??re wypada robi?, oczywi?cie nie ma obowi?zku. Przedstawi? si? z imienia lub ksywy, by koledzy wiedzieli jak si? do Ciebie zwraca?. Do kapelusza wrzuci? pieni??ka. Grupa za pieni??ki z kapelusza niesie pos?anie alkoholikowi kt??ry jeszcze cierpi, op?aca sal?, kupuje kaw? itp. To ju? wypada, ale oczywi?cie nic nie musz? na MITINGU Wsp??lnoty AA. Niestety czasami pod szyldem AA spotykaj? si? jakie? dziwne ugrupowania nie maj?ce z AA niewiele albo nic wsp??lnego. Pogody Ducha |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pią 24 Lis, 2017 12:34
|
|
|
No dobra jak nie mam ?adnych obowi?zk??w, to czy mam jakie? prawa?. Tak Masz prawo uczestniczy? we wszystkich mitingach Wsp??lnoty na ca?ym ?wiecie. Masz prawo zabiera? g?o? na ka?dym mitingu i dzieli? si? swoim do?wiadczeniem dotycz?cym zdrowienia z choroby alkoholowej. Masz prawo wypi? kaw?, je?eli tak? na mitingu podaj?. Jeste? pe?noprawnym cz?onkiem Wsp??lnoty AA i masz takie same prawa jak alkoholik, kt??ry jest w AA 30 lat. W AA nie ma ?adnych autorytet??w wszyscy s? r??wnin. Masz te? prawo do pe?nienia s?u?b, ale na to musi si? ju? zgodzi? sumienie Twojej grupy. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 26 Lis, 2017 10:06
|
|
|
Bardzo prosz? Moderatora o za?o?enie tematu Miting czy Grupa AA lub co? podobnego i przeniesienie moich post??w. Oczywi?cie je?eli jest taka mo?liwo?? Wspania?ej niedzieli |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Czw 03 Sty, 2019 15:19
|
|
|
Tradycja I. ,,Wyzdrowienie ka?dego z nas zale?y od jedno?ci AA" Je?eli nie b?dziemy dbali o jedno?? Wsp??lnoty to stracimy szans? na wyzdrowienie. Jak rozwali? jedno??? Podzieli? grupy, mitingi na ,,Staropolskie" ,,Programowe" ,,Nowoczesne",,Problemowe" ,,Pendolino" takie jaki? dziwne nazwy s?ysz? od m?cicieli. Wprowadzanie jakich? dodatk??w do AA, kt??rych nigdy nie by?o. By zachowa? Wsp??lnot? w jedno?ci powsta?y Tradycje. Mitingi Wsp??lnoty s? jedne. Mitingi powsta?y by alkoholicy dzielili si? na nich swym do?wiadczeniem w zdrowieniu z choroby alkoholowej. Co zrobili ?e nie pij?, zdrowiej? lub co zrobili ?e wyzdrowieli z alkoholizmu. Inne jakie? spotkania z cyklu ,,bajki z mchu i paproci" - popsu? mi si? traktor, buraki nie wzesz?y, ukradli mi kalesony- to nie s? mitingi Wsp??lnoty. A, ?e te dwie literki ka?da grupa sobie mo?e przyklei? nie poradzisz Wsp??lnota ?wiatowa to jedno?? i wielu alkoholik??w stara si? dba? o t? jedno??. Niestety s? tacy co staraj? si? j? rozbi?. Tworz? tzw ,,Polskie AA" chc? zmienia? nawet Wielk? Ksi?g?, twierdz? ?e Bil zrobi? w niej wiele b??d??w i oni je poprawiaj? Dziel? grupy, mitingi, alkoholik??w na lepszych i gorszych, wymy?laj?c im jakie? nazwy. Niestety si?ga to ju? krajowych struktur AA. Ostatnio jakie? promowanie ksi??ki z za?ciankowymi piciorysami. Czy to s?u?y jedno?ci? Program Wsp??lnoty jest jeden. Dzia?a od ponad 80 lat. Dzi?ki niemu wyzdrowia?o ju? setki tysi?cy alkoholik??w. Ca?y Program Wsp??lnoty AA zamieszczony jest w Wielkiej Ksi?dze nigdzie indziej. Pozosta?a literatura (oczywi?cie ta zatwierdzona przez GSO) jest dla wielu alkoholik??w ogromn? pomoc?, pi?kne eseje. Pomocne w zdrowieniu, rozwoju duchowo?ci, poznawaniu historii AA. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|