FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja nad krokiem 8
Autor Wiadomość
romcio 
Administrator

Wysłany: Czw 03 Sie, 2017 07:25   Dyskusja nad krokiem 8

Zrobili?my list? os??b, kt??re skrzywdzili?my i stali?my si? gotowi zado??uczyni? im wszystkim.

Jak rozumiem krok VIII i w jaki spos??b go stosuj??

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 03 Sie, 2018 20:23   

Osoby, kt??re skrzywdzi?em, znalaz?y si? ju? w tabelce kroku IV- os??b, kt??re mnie skrzywdzi?y. Oczywi?cie nie wszystkie osoby, kt??re mnie ,,krzywdzi?y" krzywdzi?em te? ja. Pierwsz? list? os??b mia?em ju? w IV kroku. W kroku VIII wiedzia?em, ?e musia?em mie? gotowo?? by zado??uczyni? pokrzywdzonym. Wa?na jest ta gotowo??. Wiem, ?e nie mia?em szans bezpo?rednio zado??uczyni? wszystkim, ale mia?em t? gotowo?? :-D . U mnie odby?o si? to bez specjalnych problem??w. Modlitwa te? mi pomog?a.

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Czw 16 Sie, 2018 09:12   

romcio napisał/a:
Zrobili?my list? os??b, kt??re skrzywdzili?my i stali?my si? gotowi zado??uczyni? im wszystkim.
ja osobi?cie traktuj? ten krok jako co? co ma mi u?wiadomi? ?e b?d?c pijanym ?yciowo i fizycznie krzywdzi?em wszystkich dooko?a jak leci,. bez skrupu???w i bez jakich? norm moralno jako?ciowych i wykonanie jakiej? listy jest dla mnie raczej bardzo ma?o prawdopodobne, a po drugie co mi da rozpami?tywanie przesz?o?ci i tak sie nie cofn? w czasie, a co najwy?ej nabawi? sie kolejny raz frustracji i cierpienia a nie wspomn? o poczuciu winy co jest dla ka?dego katastrofalne w skutkach, gdy? tak po prawdzie wina nie istnieje s? tylko b??dy kt??re sie naprawia nie czyni?c ich w dalszym zyciu . Gotowo?? to moja obecna postawa, czyli kocham zycie i ludzi staram si? by? po prostu dobrym cz?owiekiem u?miechni?tym pomocnym jak to mo?liwe tolerancyjnym i akceptuj?cym i nie mam zamiaru nikomu nic inaczej zado??uczyni?,. przecie? nie p??jd? kosi? trawnika u s?siada lub zmywa? naczynia w jego kuchni bo to jest upokorzenie a nie zado??uczynienia. Tak uwa?am i to sie sprawdza w moim ?yciu a kto uwa?a inaczej to przecie? to jego wyb??r i ma do tego jak najbardziej prawo w kt??re ja ingerowa? nie mog? :-)

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 17 Sie, 2018 06:06   

Jan. Kroki VIII i IX nie s? od rozpami?tywania przesz?o?ci tylko do jej zamkni?cia. Krzywdzi?em ludzi psychicznie, fizycznie i emocjonalnie. Krad?em im spok??j ducha. By si? odrodzi? na nowo, musz? zamkn?? stare ?ycie. Zado??uczynienie ofiarom oczyszcza mnie. Zabiera mi strach. Ju? si? nie boj?, ?e kto? podejdzie na ulicy i powie mi Ty z?odzieju, okrad?e? mnie. Tak okrad?em ale przeprosi?em, odda?em kas?. Ju? si? nie musz? ba? i nie wracam do krzywd, kt??re uczyni?em. Zado??uczynienie na warunkach osoby, kt??r? skrzywdzi?em nie na moich. U mnie to zadzia?a?o. :-D :-D :-D :lol: :lol:

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Pią 17 Sie, 2018 14:32   

deratyzator napisał/a:
Tak okrad?em ale przeprosi?em, odda?em kas?.
,.. gdybym tylko ja pami?ta? kogo i jak skrzywdzi?em to mo?e i ja bym tak uczyni? ale ja na prawd? bardzo ma?o pami?tam,. nie chce mi sie tu na nowo opisywa? swoj? histori? z czas??w uzale?nienia tym bardziej ?e nie mam zamiaru z nikim rywalizowa? kto by? tym bardziej zidiocia?ym ludzikiem , ale powiem uczciwie ?e w trakcie ci?g??w dzia?a?em w amnezji, i ka?dy m??g?by w tym czasie wm??wi? mi ?e dokona?em najstraszniejszych rzeczy i ja bym mu uwierzy? bo i tak guzik pami?ta?em. Wi?kszo?? z tych okropno?ci jakich sie dopu?ci?em znam z czyich? opowie?ci mniej lub wi?cej wiarygodnych,.tego nie wiem ,. to ju? teraz nie istotne,. i nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale nikt jeszcze nigdy od czasu jak zaprzesta?em spo?ywa? nikt nie podszed? do mnie z jakimi? pretensjami a wprost przeciwnie spotykam sie raczej z przyja?ni? i serdeczno?ci? otoczenia. Owszem przyzna?em sie przed ?on? rodzicami i dzie?mi ?e jestem ?wiadomy z?a jakiego sie dopuszcza?em wobec nich i obieca?em ?e postaram sie aby ju? nigdy sie to nie powt??rzy?o,. a zrobi?em tak gdy? wiem ?e przeprosiny to zbyt prosta i zbyt zafa?szowana forma uczciwo?ci. Tylko bez urazy prosz? ,. ja o sobie pisz?,. a ka?dy mo?e czyni? tak jak uwa?a to za stosowne wedle w?asnego kodeksu moralnego i te? jest dobrze. :-) .
Ostatnio zmieniony przez JAN Pią 17 Sie, 2018 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 17 Sie, 2018 18:57   

Jan, by? mo?e nie ?wiadomie zrobi?e? ten IX krok AA VIII to wst?p do niego, to tylko lista z gotowo?ci?. Je?eli jestem gotowy. Nie zawsze ?atwo by? gotowym, je?eli mnie kto? bliski krzywdzi? to ja musz? mu wybaczy? i prosi? go o ,,wybaczenie". :lol: A kto bardziej krzywdzi? ja? czy On? Nie ma to ?adnego znaczenia. To ja mam zado??uczyni?. Przeprosi?? Czasami wystarczaj? przeprosiny, czasami nie. Zado??uczynienie ma r???ne formy. Zado??uczynienie jest potrzebne mi. By si? oczy?ci?. :-D . A czy ja pami?tam wszystkich, kt??rych skrzywdzi?em? NIE. Czasami otwiera si? szufladka i kto? mi si? przypomina. Oczywi?cie zdarza?y mi si? utraty pami?ci po alkoholu. Je?eli kto? podejdzie dzi? do mnie i powie- Go?ciu skrzywdzi?e? mnie taki i tak. Mam gotowo?? by mu zado??uczyni? (tak mi si? przynajmniej zdaje :lol: :lol: :lol: )
Nie zawsze jest to ?atwe Przyjacielu :-) :-) :-)

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Sob 18 Sie, 2018 08:45   

Drogi deratyzatorze , nie chce by? tym najmuuundrzejszym ,. i powiem tak,. moja historia nie nale?y do mnie, wi?c j? odda?em Temu do kt??rego nale?y, gdyby w moim ?yciu mia?o by? inaczej to by zapewne by?o inaczej,. teraz z perspektywy wiem, ?e odwali?em kawal dobrej roboty na ?cie?ce duchowego rozwoju ?wiadomo?ci i gdyby nie to co prze?y?em nie by?bym tu gdzie jestem w sensie tego rozwoju. Rozdzia? przesz?o?? zamkn??em . Wiem jak przebaczy? sobie i ?wiatu , bez tego bym go nie zamkn??.
Je?eli kto? mnie pyta o te kroki zwi?zane z nasz? histori? to odradzam mu grzebanie w tym temacie i oddanie tego problemu Bogu jakkolwiek kto? Go pojmuje. alleluja amen.
Oczywistym jest ?e swojej historii nie wymarz? z umys?u, fakty pozostan? faktami ,.bitwa pod Grunwaldem te? sie odby?a i co z tego ,. czy wyci?gn?? kto? z tego wnioski ?e wojna to jest przegrana jak by na to nie patrze? ??? Ile ju? tych wojen ludzko?? prze?y?a i nikt nic sie nie nauczy?, poniewa? na b??dach nikt niczego sie nie nauczy,. b??dy co najwy?ej sie naprawia nie czyni?c ich wi?cej :-) :-) :-)
https://youtu.be/LD5_3h-kk94
Ostatnio zmieniony przez JAN Sob 18 Sie, 2018 08:51, w całości zmieniany 1 raz  

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 06:28   

https://www.youtube.com/w...4zzTO79Y&t=212s

JAN napisał/a:
Wiem jak przebaczy? sobie i ?wiatu , bez tego bym go nie zamkn??.

Tu mam problem :566: :566: Jak przebaczy? sobie :566: Za co? Mo?e za to ?e zdarzy?o mi si? pi? denaturat? ?e ma?o dba?em o rodzin?? Mam by? s?dzi? dla siebie? Deratyzator wybaczam Tobie :lol: :-D :-D Deratyzator za krzywdy, kt??re ci uczyni? deratyzator niech kupi ci kilo kr??wek :-D :-D Bo niby jak mam sobie wybaczy? i co. Ludziom, kt??rzy mnie krzywdzili wybaczy?em, tych kt??rych ja skrzywdzi?em ,,przeprosi?em" :-D
Przesz?o?? zamkn??em, oczywi?cie pami?tam o niej lecz ju? do nie nie wracam :-D
Pogody Ducha :-D :-D

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 07:31   

:-D muza wporzo,.. troch? mnie poruszy?a,. ;-) :-D
Id? do lekarza , poruszy?e? troch? szerszy temat,. jak wr??c? to co? naskrobie :roll: :-)

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 12:35   

deratyzator napisał/a:
Mam by? s?dzi? dla siebie? Deratyzator wybaczam Tobie Deratyzator za krzywdy, kt??re ci uczyni? deratyzator niech kupi ci kilo kr??wek
,. s?owa "s?dzia" i co? za co? czyli "kupi ci" potwierdzaj? jedynie ludzki spos??b my?lenia i wcale ci sie drogi przyjacielu nie dziwi?, ale na prawd? z duchowo?ci? takie my?lenie ma ma nic a nic wsp??lnego, nawet s?ynne przepraszanie to swego rodzaju handelek ego ,. bo mo?e jednak co? zhandluje przepraszaj?c,. mo?e cho? odrobink? uznania za odwag? za szczero?? ;-) mo?e odrobink? podziwu uznania,. mo?e to co? po?echce m??j egoistyczny rozumek,. przecie? za taki szlachetny gest w ko?cu co? mi sie te? nalezy ,. no nie ? hihihihihih :-D :-D :-D a TY drogi deratyzatorze masz by? BEZINTERESOWNYM, tego uczy WK i 12 kroczk??w . Sory za te s?owa ale mamy by? uczciwi :roll: :roll: :roll: Chyba sie nie zez?o?cisz na mnie ?? cooo ? :oops: :-D

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 16:08   

Jan. Troszk? ?le chyba zrozumia?e? m??j post, pewnie napisa?em niezrozumiale. Z polskiego u mnie 3= :-D . Chodzi?o mi o wybaczanie sobie :lol: :lol: :lol:
Ja sobie nie wybaczy?em niczego, bo nie mia?em czego sobie wybacza?. :-D Nie czuj? si? za nic winny przed sob?.
To, ?e zachorowa?em na alkoholizm? Nie jest moj? win?. Choroby nie wybiera si?.
Ty pisa?e?, ?e wybaczy?e? sobie :shock: Nie bardzo wiem co???
Pisa?em w po?cie niby za co mam sobie wybaczy? :shock: :shock: Nie wiem.
To komu? co? za co?. To nie jest m??j spos??b my?lenia ju? od d?u?szego czasu. Kiedy?-- tak by?o. Pogody Ducha

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 18:39   

deratyzator, wszystko jest OK !! ja na maturze poprawk? z polskiego mia?em, ale to nie ma znaczenia,. bo nie wa?ne kto pisze m??wi tylko co pisze i m??wi,. nam jak sam wiesz kazano pisa? i m??wi? tak jak kto? se ubrudzi? ?e to jest prawid?owo,. a po naszemu nasze jest prawid?owe i tak ma by?,. gdy? my mamy by? sob?, a nie odgrywa? role jakie kto? sobie zaplanowa? aby?my odgrywali wedle jego widzimisi? :-D :-D :-D :-D :-D trze?wo?? to wolno?? :-)
deratyzator napisał/a:

Ja sobie nie wybaczy?em niczego, bo nie mia?em czego sobie wybacza?
skoro tak uwa?asz to super ,. tak trzymaj,. :580: :-) :-)

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 19:08   

deratyzator, wiesz co przyjacielu... TY pisz do mnie wi?cej,. gdy? po ka?dym Twoim komentarzu w??cza mi sie my?lenie i odkrywam coraz to nowe prawdy, a co za tym idzie pozbywam sie kolejnych blokad, kt??rych nie by?em ?wiadomy :roll: :-D

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 19:53   

Jan, czy jeste? pewien, ?e to s? moje ,,komentarze"? :-D :-D Czy jeste? pewien, ?e to co przeczyta?e? jest tym co chcia?em Ci przekaza?? Bo ja wcale nie jestem tego pewien :-D :-D :-D Mo?e kto? nami manipuluje? Bo taka jest jego wola i chce nam j? przekaza?. Nie mam zamiaru tego rozkminia?. Nie ma to dla mnie znaczenia. Nie ma przypadk??w s? tylko Boskie przypadki przyjacielu :-D :-D :-D

JAN 
przyjaciel forum

Wysłany: Pon 20 Sie, 2018 20:27   

deratyzator,
deratyzator napisał/a:
Jan, czy jeste? pewien, ?e to s? moje ,,komentarze"?
,..ja nie chcia?em tego pisa? i dobrze ?e Ty to napisa?e?,. poniewa? ja doskonale wiem ?e (wedle oczywi?cie mojej wiedzy i wiary) ?e takiego przekazu dokonuje Duch Sw.,. ale to jest dla ludzi bardzo kontrowersyjny pogl?d i pozostawiam t? kwesti? do indywidualnej interpretacji :583: :-) ,. ale TY pisz,. bez wzgl?du na to czyje by to nie by?y te komentarze,. oki!!! :-D
Ostatnio zmieniony przez JAN Pon 20 Sie, 2018 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu