FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja nad krokiem 3
Autor Wiadomość
romcio 
Administrator

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2017 21:44   Dyskusja nad krokiem 3

Postanowili?my powierzy? nasz? wol? i nasze ?ycie opiece Boga, jakkolwiek Go pojmujemy

jaskolka
Gość
Wysłany: Czw 21 Wrz, 2017 15:19   

Nie moge wejsc na forum, nie loguje mnie,

nie moge wejsc na forum, nie loguje mnie :/

-/

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 27 Paź, 2017 18:34   

W kroku I dowiedzia?em si?, ?e kiedy? jak pi?em nie kierowa?em swoim ?yciem. W kroku III postanowi?em odda? swoje obecne ?ycie i wol? Bogu. Dzisiaj B??g kieruje moim ?yciem, cho? czasami staram si? zabra? mu kierownic?, nie wychodz? wtedy na tym dobrze :-) ;-) :-)

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

dromax 
przyjaciel forum
http://bez-dymka.cba.pl

Wysłany: Śro 15 Lis, 2017 10:54   

:-( I tutaj gdy zast?pimy BOGA grup? AA (jak niekt??rzy Aowcy m??wi? jako niby atei?ci), to wyjdzie ten krok tak:

Postanowili?my powierzy? nasz? wol? i nasze ?ycie opiece grupy AA, jakkolwiek t? grup? AA pojmujemy...

:-D

deratyzator 
moderator

Wysłany: Śro 15 Lis, 2017 14:03   

Dromax, jak wiesz w AA s? dziwne rzeczy, zupe?nie nie zwi?zane z AA Cz?sto nie jeste?my w stanie zmieni? r???nych fa?szywych przekona?, nie uwierz? nam. Natomiast moim obowi?zkiem jest informowa? grup? o tym, bo jestem stra?nikiem tradycji. W Pokorze i Mi?o?ci. R???nego rodzaju wielb??dki, ?wieczki, przyjmowania do wsp??lnoty, powiedzonka ,,daj czas czasowi", rocznice za pieni?dze z ,,kapelusza" itp. Jestem w stanie zrozumie? cz?onk??w AA kt??rzy nie postawili krok??w i nie maj? sponsora. Nie musz?. Natomiast je?eli kto? m??wi, ?e postawi? kroki i opowiada takie baje to r?ce opadaj?. :-) :-) :-) :-) PD S? tacy dla, kt??rych sponsor jest autorytetem w AA, a B??g to dla nich nie potrzebny dodatek. :-) :-) :-| Dla nich ceg?a mo?e by? si?? wy?sz? czy kto? im zabroni??? ;-) ;-) ;-) :-) :-) :-)

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

nihil
[Usunięty]

Wysłany: Śro 15 Lis, 2017 15:51   

Nowy gro?ny ruch w Polsce: Niby Atei?ci !

Gość

Wysłany: Śro 15 Lis, 2017 15:54   

Chyba se nick zmieni? :-) .

nihil
[Usunięty]

Wysłany: Śro 15 Lis, 2017 19:49   

Prorocy! Nie spa? ! Objawia? prawd?!

dromax 
przyjaciel forum
http://bez-dymka.cba.pl

Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 12:26   

nihil napisał/a:
Nowy gro?ny ruch w Polsce: Niby Atei?ci !

:shock: Takie s?ysza?em gadki: Mam na imi? Antek i jestem alkoholikiem. Poniewa? jestem ateist? wi?c moj? Si?? Wi?ksz? jest grupa AA......
Ale to by? niby ateista bo bra? udzia? w mszach organizowanych przez ruch AA i tam na mszy zawsze p?aka?. Po jakim? czasie przesta? by? ateist?.
:shock: Prawdziwi atei?ci nie istniej?!

Gość

Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 13:01   

Panie, dzisiaj to ju? prawdziwych ateist??w nie ma. Przed wojn? panie, to byli atei?ci, nie to co teraz panie ...

Gość

Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 13:05   

A ja s?ysza?em takie: „Mam na imi? Zdzichu i moj? si?? wy?sz? jest B??g.”B??g kt??rego nikt nigdy nie widzia?, nikt z nim nie rozmawia? i na istnienie kt??rego nie ma ?adnych dowod??w. Jest jedynie wiara niekt??rych w jego istnienie. Grup? AA to chocia? kto? widzia? ...

plug in
Gość
Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 15:04   

[quote="dromax"] bra? udzia? w mszach organizowanych przez ruch AA[/quote]
powa?nie ? AA organizuje msze ?

Gość

Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 15:07   

Dromax biskupem AA?

deratyzator 
moderator

Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 20:38   

Trzeci krok ,, My alkoholicy, d?ugo zastanawiali?my si? zanim postawili?my Trzeci Krok. Musieli?my wpierw upewni? si?, czy jeste?my gotowi ca?kowicie odda? si? Bogu" WK str 54
Grupa to nie B??g. W AA jedynym autorytetem jest B??g, nie ma ?adnych innych autorytet??w.
Przepi?kna modlitwa kroku III. ,,Bo?e ofiaruj? siebie Tobie.............Dopom??? mi abym zawsze spe?nia? Tw? wol?"
Program Wsp??lnoty jest jeden. Nie da si? zmieni? czego? czego nie da si? zmieni? :-) :-) :-) Pogody Ducha :-D :-D :-) ;-)

deratyzator 
moderator

Wysłany: Czw 16 Lis, 2017 20:52   

Oczywi?cie modl? si? do Boga takiego, jak go pojmuj?, ja Deratyzator. Cho? dla mnie, jest On niepoj?ty i nie potrafi? Go nazwa?. Nie jest mi to do niczego potrzebne. Wierz?, ?e B??g mo?e wszystko. Dzisiaj staram si? tylko pozna? jego wol?, prosz?c by da? mi si?? do jej spe?nienia. :-) :-) :-) :-)

lubietankowac91 
przyjaciel forum

Wysłany: Pią 22 Gru, 2017 23:11   

Jak omin?? ten krok nie oszukuj?c siebie i wszystkich 12 krok??w. Od momentu przyj?cia aktu bierzmowania (15 lat) jestem agnostykiem i nie szukam wsparcia u Boga, gdy? wiara w Niego nie daje mi poczucia bezpiecze?stwa.

deratyzator 
moderator

Wysłany: Wto 26 Gru, 2017 12:44   

Lubietankowac tego kroku nie mo?na omin??. Ca?y program to ca?o??. Natomiast krok m??wi o Bogu takim jakim Ty Go pojmujesz nie ja. Bogiem mo?e by?, hm gwiazda polarna, jaka? energia, co? w niebie, jaka? magma. Powierzasz swoje ?ycie, zdrowie, swoj? wol? temu czemu?, komu?. Chodzi o pozbycie si? tego swojego JA. M??wi? oddaj kierownice, nie kierujesz swoim ?yciem. Masz spok??j, nie musisz si? szarpa? bo Twoim ?yciem kieruje- kto?, co?.
Taka anegdotka :-) :-) :-) Sponsor prosi podopiecznego by uwierzy? w to co?, kogo? komu mo?e powierzy? swoim ?yciem. Podopieczny nie daje rady. Sponsor obiecuje wreszcie, ?e je?li podopieczny powierzy swoje ?ycie krzes?u to wszystko si? w jego ?yciu zmieni. Podopieczny m??wi OK powierzam. Za chwil? m??wi, nie si? nie zmieni?o :shock: :shock: :shock: Sponsor na jak nic?? Nie zauwa?y?e?, ?e ju? twoim ?yciem nie rz?dzi g?upek :lol: :lol: :-D :-D Krzes?u bym ?ycia nie powierzy? :-D :-D
Pogody Ducha. Spokojnych ?wi?t

lubietankowac91 
przyjaciel forum

Wysłany: Śro 27 Gru, 2017 18:55   

Nie wiem czy pracoholizm to dobry B??g. Ale spr??buj?.

deratyzator 
moderator

Wysłany: Śro 27 Gru, 2017 19:38   

Pracoholizm to zdecydowanie z?y pomys?. Dobrzej jest spr??bowa? z kim?, kto wie co i jak. Ja przeczyta?em wcze?niej Wielka Ksi??k? ze 3 razy, nie wiele zrozumia?em. Ciekawe czytad?o. Bielmo mi spad?o z oczu jak zacz??em czyta? ze sponsorem. :-) :-) :-) To znaczy z go?ciem, kt??ry przeprowadzi? mnie przez program. Samemu raczej si? nie da, strata czasu. Uwierzenie, ?e samemu si? nie da zaj??o mi pare dobrych lat. Bo ja, nie dam rady. Nie da?em :-/ :-/ :-/ :-/ No i z kim? pro?ciej i ?atwiej. Po co si? m?czy???? :-) :-) :-)

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 05 Sty, 2018 15:01   

W?a?nie dlatego, ?e to Ty wybierasz sobie Boga takiego jak chcesz, nie jest to sekta, ani religia. Nikt Ci w AA Boga nie mo?e narzuci?. O tym decydujesz Ty. Tu chodzi o wiar?, nie w jak?? religi?, wystarczy tylko uwierzy? w to, ?e mo?na wyzdrowie? z ?miertelnej choroby. Wszystkie rzeczy, osoby, wszystko na tym ?wiecie i poza nim zosta?o nazwane. To ,,co?" co nam pomo?e w AA nazwano ,,Bogiem", Si?? Wy?sz?, nie diab?em :-) :-) :-)

Pogody Ducha Beata :-D :-) :-) :-)

Odpowiedz do tematu