FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL Strona Główna FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja nad krokiem 3
Autor Wiadomość
Suchy 
przyjaciel forum
ciemnogrodzianin :)

Wysłany: Sob 27 Sty, 2018 22:50   

Trzeci krok brzmi dla mnie jednoznacznie - aby wyzdrowie? musz? podj?? decyzj? , ?e powierzam swoje ?ycie Bogu. To decyzja jednoznaczna - chc? by? osob? wierz?c? po pierwsze w to , ze sam nim nie jestem :-) , po drugie w Stw??rc? kt??ry mnie bezgranicznie kocha i chce dla mnie tylko dobra. To , ?e kocha oznacza , ze daje mi wolno?? i pozwala si? odkrywa? w modlitwie, w znakach i po ?ladach, ale nie zabrania te? b??dzi?.... wyra?enie jakkolwiek go pojmuj? dok?adnie to oznacza... na pocz?tek oczywi?cie :-)

Suchy 
przyjaciel forum
ciemnogrodzianin :)

Wysłany: Sob 27 Sty, 2018 23:03   

Na III kroku sko?czy? si? m??j zwi?zek z AA.....
Nikt nie potrafi? mi wyt?umaczy? czym jest powierzenie si? Bogu i w jaki spos??b si? to konkretnie robi :-) . Dla mnie w tym kroku mie?ci si? ca?e ?ycie - wzloty i upadki w wierze, poszukiwania dr??g kontaktu Nim. To trudno robi? samodzielnie dlatego znalaz?em si? w innej wsp??lnocie co zapewne by?o skutkiem podj?cia owej decyzji o powierzeniu :-)

deratyzator 
moderator

Wysłany: Śro 31 Sty, 2018 20:59   

Dla mnie powierzenie si? Bogu w III kroku to oddanie mojej woli (my?lenia) ?ycia (mojego zachowania) opiece Boga, takiego jak ja, deratyzator pojmuj?. My?lenie zauwa?y?em , ?e mi szkodzi. My?lenie zostawi?em koniowi. On ma wielki ?eb niech my?li :-D :-D :-D
Bo ja my?la?em, ?e to b?dzie tak, p???niej my?la?em, ?e b?dzie tak i stanie si? tak. By?o zupe?nie inaczej. My?lenie powierzy?em Bogu. Mam spok??j.
W jaki spos??b to robi?, rano prosz? Boga by pozwoli? mi pozna? Jego wol? i by da? mi si?? do jej spe?nienia. Czasami modl? si? by pom??g? komu?. Staram si? ?y? trzema ostatnimi krokami. Wieczorem dzi?kuj? Bogu za...(lista wdzi?czno?ci) :-) :-) :-)

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

dromax 
przyjaciel forum
http://bez-dymka.cba.pl

Wysłany: Czw 11 Kwi, 2019 22:54   

3.Postanowili?my powierzy? nasz? wol? i nasze ?ycie opiece Boga, jakkolwiek Go pojmujemy.
:-) M??j kontakt z Bogiem w okresie czynnego alkoholizmu by? zerowy! Wi?c gdy zacz??em trze?wie? - postanowi?em posi?kowa? si? pewnym profesjonalizmem by ten kontakt z?apa?. W latach 90-tych w Gostyniu (Wielkopolska) by?y organizowane dni skupienia AA - takie rekolekcje od czwartku do niedzieli. Pojecha?em tam. I tam w?a?nie dokona?em realizacji 3 kroku. Uda?o si?!

deratyzator 
moderator

Wysłany: Pią 12 Kwi, 2019 20:25   

Pierwsze trzy kroki mo?na postawi? samemu. Nie potrzebuj? do tego sponsora, cho? sponsor oczywi?cie bardzo si? przydaje. Wystarczy uczciwo?? gotowo?? i otwarty umys?. Powierzy? si? Bogu, tylko tyle. Tak na pocz?tek. Od IV kroku bez sponsora stawia? kroki jest znacznie trudniej. :-) :-D A czy jest mo?liwe :shock: Wszystko jest mo?liwe, tylko po co komplikowa?? :-D :-D

Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w

1andy1 
przyjaciel forum

Wysłany: Pią 12 Kwi, 2019 21:35   

no pewnie ;-)

dromax 
przyjaciel forum
http://bez-dymka.cba.pl

Wysłany: Śro 27 Kwi, 2022 15:17   

:lol: Niekiedy mo?na us?ysze? w ruchu AA: "mam Si?? Wy?sz? - to moja grupa AA"
:-D Zawsze mnie takie zdanie zastanawia?o. Bo je?li w miejsce BOGA podstawi? grup? AA - to z tego wyjdzie niez?y kabarecik!
3.Postanowili?my powierzy? nasz? wol? i nasze ?ycie opiece grupy AA, jakkolwiek t? grup? pojmujemy.
6.Stali?my si? ca?kowicie gotowi, aby ta grupa AA uwolni?a nas od wszystkich wad charakteru.
7.Zwr??cili?my si? do grupy aa w pokorze aby usun??a nasze braki.
11.D??yli?my poprzez modlitw? i medytacj? do grupy AA do coraz doskonalszej wi?zi z nasz? grup? AA, jakkolwiek ja pojmujemy, prosz?c jedynie o poznanie woli grupy AA wobec nas oraz o si?? do jej spe?nienia.

:569: Cyrk

deratyzator 
moderator

Wysłany: Wto 03 Maj, 2022 11:33   

Dromax Si?a Wy?sza, Wi?ksza na pocz?tku mo?e by? grupa AA. Nowoprzyby?y widzi 5 cz 10 go?ci, kt??rzy twierdz?, ?e s? alkoholikami i uwaga s? trze?wi, nie pij?. Nowicjusz przyjmuje grup? AA i ufa, wierzy ?e s? w stanie pom??c mu. Uwaga - na pocz?tku!!! Kiedy nie postawi? jeszcze ?adnego kroku. By? mo?e pierwszy. :-D :-D P???niej je?eli chce wyzdrowie? dzi?ki Programowi AA to ju? musi znale?? SW od cz?owieka je?li jest w stanie nazwa? t? Si??, Bogiem, to jest ogrona szansa ?e wyzdrowieje. :568: :569:

Odpowiedz do tematu