|
FORUM PORTALU ALKOHOLIZM.AKCJASOS.PL
warto rozmawia?...
|
odwszawialnia- |
Autor |
Wiadomość |
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 10 Lis, 2019 08:14
|
|
|
Wpisa?em sobie tego HALTa w google Co mi wysz?o Jaki? prywatny o?rodek terapeutyczny ,, NIE B?D? G?ODNY – starajmy si? nie wychodzi? z domu bez zjedzenia czego?. Trze?wi alkoholicy z do?wiadczenia twierdz?, ?e pokusa na kieliszek zwielokrotnia si? gdy jeste?my g?odni, wtedy te? cz?sto bywamy ?li." Pare dobrych lat m??j pierwszy posi?ek by? ok 15, jak wraca?em z pracy Od kilku tygodni jem ?niadanie i drugie ?niadanie ale nie z powodu ch?ci napicia tylko tak mi dietetyczka rozpisa?a posi?ki Mo?e w tym HALcie bardziej chodzi o diet? ni? braku ochoty na gorza???? Sprawdzam dalej str UNiwersytet Ekonomiczny Katowice ooooo tam b?d? wiedzie? ,, Nie b?d? g?odny
starajmy si? nie wychodzi? z domu bez zjedzenia czego?. Trze?wi alkoholicy z do?wiadczeniem twierdz?, ?e pokusa na kieliszek zwielokrotnia si? gdy jeste?my g?odni, wtedy te? cz?sto bywamy ?li. Organizm cz?owieka jako laboratorium biochemiczne bardziej domaga si? dla alkoholika alkoholu gdy ?o??dek jest pusty. A zatem je?eli nie mo?na ju? z r???nych przyczyn zje?? przed wyj?ciem ?niadania - wypij herbat?, szklank? wody mineralnej, soku czy mleka, specjali?ci zalecaj? te? co? s?odkiego. W??wczas zapotrzebowanie na alkohol znacznie s?abnie." Nic si? nie zmienia. Dalej G???D = GORZA?A Jest taka opowie?? w ,,Wielkiej Ksi??ce AA" o go?ciu kt??ry jaki? czas nie pi?, wiedzia? ?e alkohol go zabije. Wszed? w pewien pi?kny s?oneczny dzie? do baru gdzie bywa? ju? wcze?niej. Czasami znajdowa? tom klient??w, kt??rym sprzedawa? samochody. By? szcz?sliwy, wyluzowany zam??wi? co? do jedzenia zjad?. Nast?pnie zam??wi? szklank? mleka a do mleka poprosi? by kelnerka wla?a mu troch? gorza?y nie pami?tam 50 czy 25g. Pomy?la?, ?e taka mieszanka mu nie zaszkodzi. Pierwsza szklanka mleka z gorza?? faktycznie mu nie zaszkodzi?a :lol:Nast?pnie zam??wi? jeszcze kilka takich szklanek P???niej zrezygnowa? z mleka i zamawia? sam? gorza?? HALT si? sypie Cz?owiek szcz??liwy, wyluzowany, bez k?opot??w, zd??y? si? nawet naje?? i co??? Lipa Podobnie mia?em ja o czym pisa?em post wy?ej |
_________________ Nie walcz? z nikim i niczym
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 10 Lis, 2019 08:36
|
|
|
Jak jestem g?odny to je?? mi si? chce nie pi? Taki kawa? mi si? przypomnia? z czas??w szkolnych. Granica Polsko- Ruska. Po jednej stronie Polak ognisko, kie?baski. Ruski poczu? zapach i krzyczy. Ty Polak rzu? jedn? kie?bask? Polak OK ale jak wypijesz wiadro wody. Ruski g?odny, wypi? ca?e 10 litr??w wody Polak patrzy i m??wi ,,Ty Ruski tobie si? pi? chcia?o, a nie je??" Tak chyba dzia?a Program HALT.
No to si? posmiali Co tam dalej na UW w Katowicach ,,Nie b?d? rozgniewany
gniew jest naturalnym uczuciem. Jednak zbyt du?y poziom z?o?ci zaburza w nas funkcjonowanie. Ten stan psychiki jest w wi?kszo?ci powodem si?gania po kieliszek - aby osi?gn?? odpr??enie. Przeciwie?stwem gniewu jest wyciszenie, spok??j." To chyba chodzi o nie radzenie sobie z emocjami Je?eli masz dalej tak? psychik? to prawdopodobnie jeste? dalej chorym alkoholikiem Co tam dalej na UE w Katowicach
,,Nie b?d? zm?czony trudno oczywi?cie nie by? zm?czonym, ale chodzi o to aby stanu tego nie przed?u?a?. Istotne jest unikanie zm?czenia fizycznego, ale r??wnie? psychicznego. Do?wiadczenie uczy, ?e alkohol na kr??tko usuwa zm?czenie. " Oczywi?cie ?e piwko smakowa?o, gasi?o pragnienie latem, pi?kna pogoda, pot leci po ... i wtedy pifko Fajna by?a sprawa. Natomiast lubi?em si? napi? jak by?em wypocz?ty, wyluzowany. Czeka by jeszcze wymy?lili ?e lenistwo jest nie wskazane dla alkoholika 8 trza co? szybko zje?? bo z?ami? HALTa i pop?yn?.
Aaa fajnie Romcio, ?e napisa?e? posta bo my?la?em, ?e ju? nikt nie czyta moich wynurze? Cdn po ?niadaniu |
Pogl?dy, kt??re prezentuje nie s? oficjalnym stanowiskiem Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w |
|
|
|
|
romcio
Administrator
|
Wysłany: Nie 10 Lis, 2019 09:14
|
|
|
Ja tam stosuj? halt, na og??? organizm mi m??wi co mi potrzeba, no ale w pracy mam tak porypany ostatnio grafik, ?e nieraz mam s?u?b? 12 na 12, a nieraz 24g 3 dni wolne, gdzie organizm si? rozregulowuje, w dzie? pr??buje spa? ale co to za spanie, w nocy nie mog? zasna? bo przyzwyczaje si? do nocek i trzeba sobie jako? radzi?.. wszystko ?adnie p?ynie gdy ten grafik jest w miar? staly.
HALT w sumie jest dla pocz?tkuj?cych nie pij?cych, sam pami?tam jak by?em rozwalony przez 3 miesi?ce, jeden dzie? euforii, drugi dzie? depresja..i tak ci?gle, zmiana diety robi swoje.
Tak jak teraz przy 24 godzinach..same kanapki, na drugi dzie? organizm zakwaszony.. to i zgaga si? pojawia i trza diet? ustabilizowa?..itd... Wszystko potrzebuje r??wnowagi. |
_________________ Najlepszym i najskuteczniejszym udzia?em w poprawianiu ?wiata jest odnalezienie spokoju w sobie samym. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 10 Lis, 2019 13:15
|
|
|
romcio napisał/a: | Wszystko potrzebuje r??wnowagi | Te? tak mi si? zdaje. By dobrze funkcjonowa? potrzebna jest r??wnowaga. Ta r??wnowaga jednak chyba powinna si? wacha?. Tak jak waga Sta?y poziom, bez emocji, bez zmian, gdy wszystko jest przewidywalne nie jest dla mnie dobre Je?eli kto? stosuje program HALT i mu pomaga to bardzo dobrze, je?eli na alkoholizm pomaga komu? moczenie n??g w rumianku to super. Natomiast te dzia?ania nie maj? nic wsp??lnego z Programem AA. Chodzi o to zawszawienia Programu.
Program 24h stale mi towarzyszy, natomiast zmieniaj? si? jego zasady Na samym pocz?tku abstynencji liczy?em godziny by si? nie napi? Byle wytrzyma? bez gorza?y do dziesi?tej p???niej 12 do godziny 16. Po jakim? czasie modli?em si? by dzisiejszy (24H) dzie? prze?y? bez alkoholu. I tak to si? zmienia?o. Po pewnym czasie B??g zabra? mi obsesj? picia. Przesta?em modli? si? o trze?wo??. Nie napicie si? przesta?o by? moim celem dnia. Przesta?em mie? problem z piciem alkoholu, kwasu siarkowego czy solonego. Przesta?em z tym walczy?. S?ysz? czasami na mitingach ,,najwa?niejsze ?e dzisiaj si? nie napi?em" od alkoholik??w kt??rzy od 20 lat s? abstynentami. Jaka to musi by? straszliwa codzienna walka z alkoholem Najwa?niejsze rodzina, praca, hobby nieee Najwa?niejszy ten alkohol i walka z nim Nie zazdroszcz? im. Bardzo ci?zkie takie ?ycie chyba jest Program 24h stosuj? dalej tylko troszk? ju? jest on inny. ?yj? tylko dniem dzisiejszym, dzisiaj. Jest tak jak ma by?. Jest super. Godz? si? z tym. B??g nie zsy?a mi k???d pod nogi Dzi?kuj? Bogu za ka?dy dzie?, za wszystkie do?wiadczenia kt??re dostaj?. A jak mam jaki? problem oddaje go Bogu. Niech On si? tym zajmuje, ja mam czyst? spokojn? g?ow?. Jak znajdzie rozwi?zanie danego problemu to jeszcze b?dzie musia? mi je w jaki? spos??b mi przekaza?. M??j B??g nie ma ze mn? lekko. PD |
|
|
|
|
romcio
Administrator
|
Wysłany: Wto 12 Lis, 2019 13:04
|
|
|
Pisz?c r??wnowaga mia?em na my?li, nie przeginanie i wypo?rodkowanie, bo mnie za? skoki emocjonalne nie s?u??, Rzucanie si? w wir pracy, a potem le?e 2 dni padni?ty
R??wnowaga i wy?rodkowanie to nie brak emocji, emocje i tak zawsze b?d?, przy r??wnowadze b?d? pozytywne.
A jak kto? potrzebuje skoki i adrenalin?..to u nas jest np park linowy..czasem ze spadochronu mo?na se skoczy?, przyj?? na trening bokser??w i pos?u?y? jako sparing partner. |
_________________ Najlepszym i najskuteczniejszym udzia?em w poprawianiu ?wiata jest odnalezienie spokoju w sobie samym. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Sob 07 Mar, 2020 19:27
|
|
|
Problemy i smutki czyli jak zrobi? z mitingu AA terapi?
Dzisiaj spotkania przebiegaj? pod has?ami - jak min?? tydzie??, czas przeznaczony na wyst?py alkoholik??w pod has?em ,,jaki jestem zajebisty". Dyskusj? o problemach ,,wnusio ma biegunk?, zatka?a mi si? sp?uczka, c??rka mi si? puszcza, co robi?? Rady i porady, dzia?kowc??w, zbieraczy runa le?nego, domoros?ych znawc??w medycyny.
Jak to widzi Bill
,,Grupa nie mo?e bra? na siebie osobistych problem??w swoich cz?onk??w - g???wna odpowiedzialno?? za rozwi?zania wszystkich ich problem??w ?ycia i wzrastania spoczywa bezpo?rednio na samej jednostce. Gdyby grupa spr??bowa?a tego rodzaju pomocy, jej skuteczno?? i energia zosta?yby beznadziejnie rozproszone. Trze?wo?? - WOLNO?? od obsesyjnych my?li, kompulsywnych uczu? i fizycznych pragnie?, kt??re rz?dzi?y naszym ?yciem, poprzez nauczanie i praktyk? Dwunastu Krok??w, jest WY??CZNYM CELEM grupy. Je?li nie b?dziemy trzyma? si? tej g???wnej zasady, prawie na pewno upadniemy, a je?li upadniemy, nie mo?emy nikomu pom??c."
Pozwolili?my nowym cz?onkom Wsp??lnoty AA przekona? wielu z nas, ?e maj? lepszy pomys?. W?a?nie sp?dzili kilka tygodni, miesi?cy na terapii, gdzie byli pod wra?eniem potrzeby rozmowy o swoich problemach podczas sesji terapii grupowej czy indywidualnej. Powiedziano im, ?e nie ma znaczenia, jaki jest ich prawdziwy problem; Powiedziano im, ?e po terapii powinni chodzi? na spotkanie AA bo to jest kontynuacja terapeutycznego leczenia. To k?amstwo. Program AA jest w swojej idei sprzeczny z programami terapeutycznym. Najwyra?niej to, co powiedziano na terapiach, brzmia?o ca?kiem nie?le dla cz?onk??w AA, kt??rzy byli tutaj, kiedy klienci terapii zacz?li pojawia? si? na naszych spotkaniach. To, co im powiedziano, trwa i trwa, a wi?kszo?? z tych madro?ci jest sprzeczna z programem Anonimowych Alkoholik??w!
PROGRAM AA! Jest to bardzo szczeg???owy program z bardzo szczeg???owymi wskaz??wkami! Nie s?u?? nam sesje terapii grupowej, oznaczanie ich spotkaniami AA i umieszczanie ich w spisach internetowych. Terapia grupowa jest bardzo cennym narz?dziem do leczenia wszelkiego rodzaju problem??w, przez kt??re przechodz? ludzie. Chod? na tyle terapii grupowej, ile chcesz - przesta? tylko nazywa? j? AA. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pią 13 Mar, 2020 17:15
|
|
|
Albert Lois Burnham
Bezsilno??. „Co? wi?cej ni? wysi?ki lekarza jest niezb?dne..."
Tropami "Wielkiej Ksi?gi"
Ca?kowita bezsilno?? wobec niepoznanych, pot??nych mechanizm??w choroby alkoholowej. I chocia? dasz z siebie wszystko: ca?? swoj? wiedz?, osi?gni?cia, do?o?ysz wiedz? inny ludzi czy nawet ich samych, postawisz na drodze tysi?ce przyk?ad??w to i tak jest to cz?sto niewystarczaj?ce. Ilu? pr??b i ile przysi?g z?ama?em! Ile wa?nych, dramatycznych a wr?cz tragicznych wydarze? nie potrafi?o mnie zawr??ci? z ?cie?ki samozag?ady. U mnie w domu zmar? m??j przyjaciel z szko?y podstawowej- niespe?na osiemnastoletni, wysportowany cz?owiek, jedynak z domu. Przekroczona dawka alkoholu by?a dla niego ?mierteln? dawk?. Po wielu latach znowu tragedia; budz? si? obok kolegi z kt??rym dnia poprzedniego pi?em- mieli?my po dwadzie?cia kilka lat. Umar? w nocy. Milicja, prokuratura, ?zy rodzin nie spowodowa?y zmiany mojej psychiki. Czy nie stara?em si?? Stara?em! Bardzo chcia?em by? normalny a najbardziej to chcia?em pi? normalnie! Nie przekracza? ilo?ci i „grzecznie si? zachowywa?”. Niestety, degrengolada post?powa?a a jej skutki odczuwali w dodatku moi najbli?si. My?l?, ?e nie by?em cz?owiekiem nie kontaktowym przecie? jakie? wi?zy i wi?zi budowa?em, tyle, ?e natychmiast pojawia?a si? obsesja picia a z ni? jej fatalne skutki. Doktor William D. Silkworth pisze: „Co? wi?cej ni? wysi?ki lekarza jest niezb?dne, aby doprowadzi? do ca?kowitej zmiany psychiki pacjenta”. Zgadzam si? absolutnie! Zdefiniowanie tego „co?” zostawiam, ka?demu do indywidualnej analizy. Dla mnie nie ma dzisiaj, ?adnych w?tpliwo?ci, ?e zosta?em obdarzony Bo?? ?ask? i nie ma dla mnie w?tpliwo?ci, ?e Ona ca?y czas by?a dla mnie dost?pna tylko, ?e ja Jej nie umia?em przyj?? lub nie by?em gotowy na przyj?cie. W tej ?asce mie?ci si? Wsp??lnota AA oraz to wszystko co daje wsp???uczestnictwo w jej ?yciu. Nast?pnym aktem tej?e Bo?ej ?aski jest dla mnie spotkanie na swojej drodze ludzi g?osz?cych Program AA oraz gotowych dzieli? si? tym dobrodziejstwem
A.L.B |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pią 13 Mar, 2020 17:28
|
|
|
Koszmar Doktora Boba.
Narodziny naszego ruchu datuj? si? od 10 czerwca 1935 roku - pierwszego dnia sta?ej trze?wo?ci doktora Boba. Do czasu swojej ?mierci w 1950 roku przekaza? on pos?anie AA ponad pi?ciu tysi?com alkoholik??w, m??czyznom i kobietom. ?wiadczy? im pomoc lekarsk? nie my?l?c o zap?acie. W tym szlachetnym dziele pomaga?a mu siostra Ignacja ze szpitala ?w. Tomasza w Akron w stanie Ohio -wierna przyjaci???ka naszej wsp??lnoty."Oni to zawiadomili moj? ?on?, kt??ra przys?a?a mojego nowego przyjaciela, ?eby zabra? mnie do domu. On te? po?o?y? mnie do ????ka, da? mi tego wieczoru kilka kieliszk??w, a nast?pnego ranka butelk? piwa. By?o to 10 czerwca 1935 roku i by? to m??j ostatni kieliszek. W momencie, gdy pisz? te s?owa min??y od tamtego czasu blisko cztery lata. Pytanie, kt??re si? oczywi?cie nasuwa brzmi: "Co ten cz?owiek zrobi? lub powiedzia? innego, ni? wszyscy pozostali?" Gwoli przypomnienia, przeczyta?em mn??stwo i rozmawia?em z ka?dym, kto wiedzia? lub s?dzi?, ?e wie cokolwiek na temat alkoholizmu. To by? jednak cz?owiek, kt??ry sam do?wiadczy? wielu lat koszmarnego picia, kt??ry przeszed? przez wszystkie stadia na?ogowego alkoholizmu i kt??ry wyzdrowia? dzi?ki sposobom, jakie ja sam stara?em si? stosowa?, to znaczy drog? odrodzenia duchowego. Przekaza? mi informacje na temat alkoholizmu, co by?o niew?tpliwie pomocne. Ale znacznie wa?niejszy by? fakt, ?e by? on pierwszym cz?owiekiem, z kt??rym kiedykolwiek rozmawia?em, a kt??ry zna? z w?asnego do?wiadczenia to, co mia? do powiedzenia na temat alkoholizmu. Innymi s?owy m??wi? on moim j?zykiem. Zna? wszystkie odpowiedzi z pewno?ci? nie dlatego, ?e wyszuka? je w ksi??kach. To najcudowniejsze szcz??cie uwolni? si? od straszliwej kl?twy, kt??r? by?em dotkni?ty. Jestem zdrowy, odzyska?em szacunek dla siebie i powa?anie koleg??w. Moje ?ycie rodzinne uk?ada si? idealnie, a zawodowe tak dobrze, jak tylko mo?na by si? spodziewa? w naszych niepewnych czasach. Po?wi?cam du?o czasu na przekazywanie innym potrzebuj?cym i pragn?cym pomocy tego, czego si? sam nauczy?em. Robi? to z czterech powod??w: 1. Z poczucia obowi?zku. 2. Poniewa? sprawia mi to przyjemno??. 3. Poniewa? post?puj?c tak, sp?acam d?ug cz?owiekowi, kt??ry zada? sobie trud przekazania mi pos?ania AA."
WK str. 146 Wsp???za?o?yciel AA. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Śro 06 Maj, 2020 20:27
|
|
|
Kilka dni temu dosta?em na emila tekst o Grupie 12 kroku Hmm. Ciekawostka. Czego si? dowiedzia?em o takiej Grupie 12K. ,,Grupa 12 Kroku G12K to spis anonimowych alkoholik??w w Regionie, kt??rzy s? gotowi nie?? pos?anie bezpo?rednio tym, kt??rzy prosz? o pomoc. Sk?d te moje zuchy to wzi??y?? Grupa AA ma mandatariusza, rzecznika miejsce gdzie si? spotyka A ta lista to co to za Grupa?? Anonimowych Alkocholik??w. Jak ta ,,grupa" dzia?a. Alkoholik dzwoni na numer w regionie czy te? dzwoni do BSK czy jaki? Punkt Kontaktowy i Punkt dzwoni do Koordynatora Regionu a ten do Koordynatora Intergrupy a ten dzwoni do alkoholika ,,uczestnika grupy 12K I to taka wygl?da wg polskiego AA ,,grupa 12K"
Ot??? jest jednak ca?kiem inaczej we Wsp??lnocie ?wiatowej AA.
Grupa Dwunastego Kroku jest odpowiedzialna za niesienie pos?ania w ramach 12 Kroku. Wiele o dzia?aniu cz?onk??w takiej Grupy jest w rozdziale VII du?ej ksi??ki AA ,,Praca z innymi" Grupa 12 krokowa to Grupa kt??ra niesie pos?anie w ramach 12 kroku na zewn?trz.
Grupa ma swoje sta?e miejsce pobytu, ma te? s?u?by. Sugestie dla Grup 12 K opracowywa?y te? Wsp??lnoty w USA , GB. Mam nawet sugestie angielskie dla Grupy 12 kroku, jest tu 12 punkt??w sugesti
Rozumiem, ?e nasze polskie grupy 12 k musz? by? inne bo s? nasze.
Jedyna sugestia to by na spotkanie z alkoholikiem nie i?? samemu. Brawo |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Śro 06 Maj, 2020 20:39
|
|
|
Czynniki, kt??re powoduj? zamkni?cie drzwi przez grup? 12 krok??w
Grupy Dwunastu Krok??w s? dynamicznymi bytami - cz?onkowie przychodz? i odchodz?, jak im si? podoba, wracaj?, odchodz?, do??czaj? do innych grup, odchodz? lub po prostu przestaj? przychodzi? na spotkania. Istniej? inne powody, dla kt??rych Grupa zamyka drzwi, by? mo?e organizuje swoje spotkanie w niewygodnej porze dnia lub dnia tygodnia lub znajduje si? „na uboczu”. Powody te nale?y wzi?? pod uwag?, gdy Grupa zauwa?y, ?e jej cz?onkostwo maleje - wa?nym dzia?aniem jest, aby Grupa dokonywa?a regularnej inwentaryzacji Grupy.
Wiele grup okresowo przeprowadza „inwentaryzacj? grupow?”, aby rzetelnie i odwa?nie om??wi? s?abo?ci i mocne strony grupy. Pytania mog? obejmowa?:
Jaki jest podstawowy cel grupy?
Co jeszcze grupa mo?e zrobi?, aby nie?? wiadomo???
Bior?c pod uwag? liczb? alkoholik??w lub uzale?nionych w naszej spo?eczno?ci, czy docieramy do wystarczaj?cej liczby os??b?
Co grupa zrobi?a ostatnio, aby zwr??ci? uwag? lekarzy, s?dzi??w, cz?onk??w duchowie?stwa i innych os??b, kt??re mog? pom??c w dotarciu do tych, kt??rzy potrzebuj? pomocy?
Czy grupa przyci?ga tylko pewnego rodzaju alkoholika czy te? mamy dobry przekr??j naszej spo?eczno?ci?
Czy nowi cz?onkowie trzymaj? si? nas, czy mo?e rotacja wydaj? si? nadmierne?
Jak skuteczny jest nasz sponsoring? Jak mo?na to poprawi??
Czy zrobiono wszystko, aby zapewni? atrakcyjne miejsce spotka??
Czy podj?to wystarczaj?ce wysi?ki, aby wyja?ni? wszystkim cz?onkom potrzeb? i warto?? pracy dla grupy?
Czy wszystkim cz?onkom zapewnia si? odpowiedni? mo?liwo?? zabrania g?osu i uczestnictwa w innych zaj?ciach grupowych?
Czy s?u?ebni grupowi s? wybierani z trosk? i rozwa?aniem na podstawie tego, ?e sprawowanie funkcji jest wielk? odpowiedzialno?ci? i okazj? do pracy w Dwunastym Kroku?
Czy grupa ma sw??j uczciwy udzia? w pomaganiu w Intergrupie / Obszarze?
Czy dajemy wszystkim cz?onkom uczciw? szans? na otrzymywanie informacji o ca?ym 12-stopniowym Programie do wyzdrowienia, jedno?ci i s?u?bie?
Innym powodem, dla kt??rego wiele grup zamyka drzwi, jest to, ?e stracili koncentracj? na Tradycji Pi?tej: ka?da grupa ma tylko jeden g???wny cel - nie?? swoje przes?anie alkoholikowi (uzale?nionemu), kt??ry wci?? cierpi. Co wi?cej, Tradycja Pi?ta (D?uga): ka?da grupa Anonimowych Alkoholik??w powinna by? istot? duchow? maj?c? tylko jeden g???wny cel - nie?? swoje przes?anie alkoholikowi (uzale?nionemu), kt??ry wci?? cierpi.
Jednym z aspekt??w tego zainteresowania jest „przes?anie”, kt??re niesie grupa. „Z mojego do?wiadczenia wynika, ?e zbyt cz?sto grupa zamienia si? w klub towarzyski lub godzinn? sesj? rapu. Wielu nowoprzyby?ych nauczono w o?rodkach leczenia, ?e dobrze jest porozmawia? o swoich problemach, aby je wypu?ci?. Nie pozw??lcie im na to nawet weteranom zamieni? program waszych spotka? w marudzenie… wszyscy musimy pami?ta? o naszym g???wnym celu, rdzeniu naszej istoty. Jedna wsp??lna rzecz i wiemy, ?e zadzia?a, bez wzgl?du na to, sk?d pochodzimy i co dzieje si? obecnie w naszym ?yciu. Musimy zawsze omawia? rozwi?zanie, a nie problem. Musimy znale?? w naszych grupach osoby, kt??re maj? czas i ch?? do nawi?zania kontaktu. Aby „zanie?? wiadomo?? uzale?nionemu, kt??ry wci?? cierpi”. (CA NewsGram, Second Quarter 2004, Vol. 20 nr 2 „Carry the Message not the Wreckage”) |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 16 Cze, 2020 21:12
|
|
|
Je?li us?yszysz co? takiego, uciekaj To nie ma nic wsp??lnego z Programem AA
„Przerabiasz tylko jeden krok w roku” „Nie spiesz si?, wykonuj?c kroki, masz czas”,
„Program sam upomni si? o Ciebie”
,,Przynie? ty?ek, g?owa sama przyjdzie"
„Ten program polega na nauczaniu”
„Pomy?l przed wypiciem pierwszego drinka” - „Pami?taj o swojej ostatniej popijawie”
„Dzisiaj nie pij?”,
„Zawsze b?d? zdrowie?, nigdy nie wyzdrowie?”,, Zawsze b?d? trze?wie?"
„Czuj? si? do?? g??wniany. Potrzebuj? spotkania ”,
„Nie pij i nie chod? na spotkania”,
„Jestem bezsilny wobec ludzi, miejsc i rzeczy”,
„Musimy zmieni? towarzyszy zabaw, place zabaw i zabawki” - „Unikaj ludzi, miejsc i rzeczy, kt??re kojarzysz z alkoholem”,
„Mam dzi? wyb??r, ?eby nie pi?”,
„Twoja Si?a Wy?sza mo?e by? czymkolwiek chcesz. klamka do drzwi, puszk?,, ?ar??wka, po prostu wszystkim ”,
„Nie podejmuj ?adnych wa?nych decyzji przez pierwszy rok”,
„Unikaj zwi?zk??w przez pierwszy rok”
,„W tym programie nie ma konieczno?ci” -
„We? to, czego potrzebujesz, i zostaw reszt?”
Tego nie ma w Programie. Nie mam poj?cia sk?d takie bzdury s? powtarzane na mitingach Kto to wymy?la??? |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pon 03 Sie, 2020 16:43
|
|
|
List dosta?em z Toronto. Si? podziel? ,,Chcia?em si? zwr??ci? do nowoprzyby?ych(nowicjuszy). S?uchajcie, nie wszyscy z nas s? podli, negatywni, obra?liwi. Prosz? nie oceniajcie niesamowitego programu anonimowych alkoholik??w przez te smutne osoby. Wielu z nas do?wiadczy?o ogromnego duchowego przebudzenia i psychicznej zmiany w wyniku pracy nad 12 krokami. B?agam Ci?, nie poddawaj si? i wracaj tam, poniewa? tam(na mitingach) nie wszyscy ludzie s? dupkami. Chodzi mi o to, ?e wszyscy jeste?my pijakami (tak, wyzdrowieli?my, wiem) i wszyscy mo?emy by? dupkami (je?li si? nie zgadzasz prawdopodobnie nie jeste? wyleczonym alkoholikiem) Widzisz, nasz program wymaga rygorystycznej uczciwo?ci. Bierz udzia? w wielu mitingach dop??ki nie znajdziesz Grupy, kt??ra b?dzie twoja Grup?. Ten program jest niewiarygodnie niesamowity.
c.d.n |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pon 03 Sie, 2020 19:54
|
|
|
CD tego listu
, Obiecuj?, ?e je?eli bedziesz pracowa? na krokach ze sponsorem, b?dziesz mia? swoj? grup? domow? i dotrzesz do nowicjusza. Zmienisz jego i siebie. Bedziesz ?y? na warunkach ?ycia. Nie martw si? o ca?? spraw? ,,Boga". Mo?esz by? ateist? i pracowa? na tym programie. To nie jest kult. W og??le nie chodzi o religi?. Je?li jeste? chory i zm?czony byciem chorym i zm?czonym. Je?li naprawd? czujesz, ?e nie mo?esz d?u?ej ?y?, mo?esz mie? ten ,,dar desperacji" Jest tu wielu z nas, kt??rzy pracuj? uczciwie wed?ug programu i naprawd? chc? da? innym to, co zosta?o nam za darmo. Chc? powita? w AA. B?d? czeka?." |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 04 Maj, 2021 07:10
|
|
|
INTERGRUPA AA „MILLENIUM”Zapraszamy wszystkich ch?tnych do studiowania 12 Krok??w Wsp??lnoty Anonimowych Alkoholik??w (Kroki 1-12)Czyli przygotowania do bycia sob?
UPA I (kroki I –III), GRUPA II (kroki IV –VII), GRUPA III (kroki VIII –XI)GRUPA 4 (krok XII –[b]?ycie „po Programie” krok XII –sponsorowanie)07–09 maja 2021r. KRZYDLINA MA?A 69 CENTRUM SPOTKA? I DIALOGU Niniejsze warsztaty maj? na celu pog??bienie znajomo?ci Krok??w 1 –12 . Podczas tych warsztat??w postaramy si? odpowiedzie? sobie, bazuj?c na w?asnych do?wiadczeniach oraz os??b w grupie, na trzy podstawowe pytania
1. Czy potrzebuj? pomocy drugiego cz?owieka–sponsora(opiekuna)?
2. Czy mam ch?? podj?cia pewnych dzia?a?, aby t? pomoc otrzyma??
3. Jakie to s? dzia?ania?
Koszt warsztat??w 200 z?
Bardzo ciekawe Kolejne m?dro?ci pijanych alkoholik??w. Jak te zuchy b?d? pog??bia?y kroki Jak pog??bi? krok np I , II, III itd. Albo jestem bezsilny wobec alkoholu albo nie. Albo kieruj? swoim zyciem albo nie Jak to si? pog??bia???
Albo powierzy?em swoje ?ycie Bogu albo nie.
,,Przygotowanie do bycie sob?" Odlecieli
Bed? przygotowywa? do pracy ze sponsorem A jak to Bill czy Bob przygotowywali alkoholik??e do pracy ze sponsorem ??? Ludzie oderwani od rzeczywisto?ci.
Mo?e wygospodaruj? troch? wolnego czasu i udam si? na warsztaty celem DEMASKOWANIA PSEUDO SPONSOR??W |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Śro 05 Maj, 2021 20:06
|
|
|
Oto kolejny kwiatek z Zesp??? d/s Zmian w Karcie Konferencji Regionu Dolno?l?ski
10. Zmiany w II cz??ci karty w ?r??dtytule Finansowe zasady dzia?ania Regionu AA Dolno?l?ski w punktach 1 i 2 polegaj?ce na uwzgl?dnieniu zasady „przelewaj?cego si? kapelusza” w brzmieniu obu punkt??w. Proponowane zapisy to:
„1. Sugeruje si?, aby ka?da Intergrupa wchodz?ca w sk?ad Regionu, w my?l VII Tradycji, korzystaj?ca z planu 60-20-10-10 przekazywa?a 25 procent wp?yw??w Regionowi a Intergrupy, korzystaj?ce z zasady przelewaj?cego si? kapelusza przekazywa?y nadwy?ki finansowe na potrzeby niesienia pos?ania przez Region i S?u?b? Krajow?.
2. Lokalne zamierzenia grup AA nie powinny zmienia? zasad wsp??lnej odpowiedzialno?ci i relacji wynikaj?cych z zastosowania planu 60-20-10-10 lub zasady przelewaj?cego si? kapelusza we Wsp??lnocie AA w Polsce”.
Uzasadnienie: Zasada „przelewaj?cego si? kapelusza” stosowana jest przez cz??? grup i intergrup AA zrzeszonych w Regionie AA Dolno?l?ski. Zmiana zapisu Karty odzwierciedla stan faktyczny przekazywanych datk??w."
Jaka to ci??ka choroba ten alkoholizm.
Tradycja IV. ,,Ka?da grupa powinna by? niezale?na we wszystkich sprawach.."
Reglamentacja kasy jak? dostaje grupa AA jest tylko i wy??cznie jej spraw?. To sumienie grupy ustala o podziale kasy. Region nie ma prawa cokolwiek nakazywa? grupie AA. Bzdurne rozk?ad 60- 20- 10 wymy?lili chorzy powiernicy kilkana?cie lat temu. Tego nie ma w ?wiatowym AA. Takie bzdury ci?gn? si? latami.
,,Nadwy?ki finansowe na region i intergrup?". na wycieczki im nie starcza? Czy na lepsz? wy?erk?.
Sugeruj? grupom AA by nie wp?aca?y ?adnych pieni??k??w na region czy BSK bo te pieni??ki tam przepadn?. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Nie 09 Maj, 2021 06:38
|
|
|
Otrzyma?em emila od S?u?b Krajowych AA kolejny komunikat dotycz?cy jedynego celu jakim powinno zajmowa? si? AA( zgodnie z Tradycj? V) czyli covidianami . Komunikat Zarz?du BSK Komunikat nr 4/21 z 07.05.2021
Ponownie moje zuch zaj??y stanowisko zgodne z rozporz?dzeniami, zarz?dzeniami mi?o?ciwie panuj?cej nam partii Nie maj? one nic wsp??lnego z obowi?zuj?ca w Polsce Konstytucj? ale pasuj? naszym zuchom.
Nasze zuchy nie maja poj?cia ?e Wsp??lnota AA jest ?wiatowa i nie dotyczy jej ?adne ludzkie prawo. Czy w USA alkoholicy te? maj? si? zastosowa? do ich zarz?dze?. A ?atwo mo?na wyczyta? w jednej z tradycji ?e musz? konsultowa? z GSO. Raz si? skonsultowali, to prawda, a GSO odpowiedzia?o im zgodnie z Tradycjami ?e ,,Ka?da grupa AA jest nie zale?na" I nikt nie ma prawa wp?ywa? na jej dzia?anie, nawet polskie BSK Od tej pory przestali pyta?
,,Warszawa, 7 maja 2021 r.
Przepisy reguluj?ce mo?liwo?? organizowania mityng??w AA z znajduj? si? w poni?szych paragrafach wy?ej przywo?anego rozporz?dzenia:" I tu lec? z paragrafami, z kt??rych ?aden nie wspomina o mitingach Ale oni swoje.
,,(*) przepis ten dotyczy Fundacji BSK AA w Polsce w zakresie dzia?ania PiK-??w, organizacji warsztat??w, Zlot??w Rado?ci AA itp." Wymy?li?y nasze zuchy. W?a?nie dzisiaj trwaj? jeszcze warsztaty Trzeba szybko powiadomi? uczestnik??w ?e pope?niaj? przest?pstwo.
Tych rozporz?dze? jest kilkana?cie kt??re znale?li.
Ust. 1. Do dnia 5 czerwca 2021 r. zakazuje si? organizowania lub udzia?u w zgromadzeniach w rozumieniu art. 3 ustawy z dnia 24
Ust. 2. Do dnia 14 maja 2021 r. uczestnicy zgromadzenia, o mowa w ust. 1
Ust. 3. Od dnia 15 maja 2021 r. do dnia 5 czerwca 2021 r. uczestnicy zgromadzenia, o kt??rym mowa w ust. 1
ITD. Nast?pnie t?umacz? co to jest zgromadzenie
,,Zgromadzeniem jest zgrupowanie os??b na otwartej przestrzeni dost?pnej dla nieokre?lonych imiennie os??b w okre?lonym miejscu w celu odbycia wsp??lnych obrad lub w celu wsp??lnego wyra?enia stanowiska w sprawach publicznych"
Niech mi kto? powie czy to jest normalne? Czy oni wiedz? o czym pisz??
I pere?ka na koniec
,, Uwaga: Biuro S?u?by Krajowej AA w Polsce nie jest cia?em sprawuj?cym w?adz? nad grupami, nie wprowadza zasad ani nie wydaje nakaz??w lub instrukcji poniewa? ka?da grupa AA jest niezale?na, a decyzje s? podejmowane przez sumienie grupy"
To po co s? te bzdurne komunikaty
Alkoholizm to ci??ka choroba psychiczna
Nast?pny komunikat b?dzie dotyczy? przepis??w ruchu drogowego |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Pon 10 Maj, 2021 21:13
|
|
|
A powiernicy dalej ?ami? tradycje, wypisuj? bzdurne informacje
Takiego emila dosta?em od nich dzisiaj
Drodzy Przyjaciele,
dotar?y do nas absolutnie wiarygodne i potwierdzone informacje, o kontroli przeprowadzonej przez Policj? na spotkaniu "w realu" jednej z grup AA w Polsce. Kontrola ta mia?a miejsce na podstawie zg?oszenia naruszenia przepis??w wynikaj?cych z Rozporz?dzenia Rady Ministr??w z 6 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia okre?lonych ogranicze?, nakaz??w i zakaz??w w zwi?zku z wyst?pieniem stanu epidemii, a w szczeg??lno?ci dotycz?cych zakazu organizowania i udzia?u w spotkaniach. Uczestnik??w mityngu wylegitymowano, spisano, a samo wydarzenie zosta?o sfilmowane jako dow??d przez osob? dokonuj?c? zg?oszenie. Tym bardziej zasadne jest przypomnienie tre?ci komunikatu Rady Powiernik??w, kt??ry ukaza? si? ju? kilkukrotnie.
List od rady powiernik??w do .... hmmm
Tak moim zuchom odpowiedzia?em. Bez nadziei, ?e co? z tego zrozumi?.
Witam
Wstyd
1. Alkoholizm to ci??ka choroba psychiczna.
2. Przeczytajcie sobie tradycj? IV i X. Nie ma czego? takiego jak ,,ludzkie prawo w AA"
3. I co z tego ?e policja ?amie prawo( Konstytucj?)? Mo?e zareagujecie w obronie grupy AA?
Wstyd jakich wybrali?my s?u??cych powiernik??w.
4. Jakie dzia?ania zamierzacie podj?? wyja?niaj?c ?amanie prawa przez policj??
5. I co z tego ?e by?a policja? Komu ma s?u?y? ta informacja???
Wstyd.
Deratyzator cz?onek Wsp??lnoty AA |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 11 Maj, 2021 12:46
|
|
|
,,WITAM - informuj?, i? od tej soboty tzn. 15 05 2021 r. - grupa RAZEM wznawia spotkania.
Miejsce i godzina spotka? bez zmian. " Tego samego dnia dosta?em na emila powy?szy komunikat od sekretarza intergrupy
Chorzy powiernicy chc? nie?? pos?anie zamykaj?c mitingi, a tu coraz wi?cej grup AA otwiera si? wbrew nakazom rz?dz?cym zuchom. |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Wto 11 Maj, 2021 20:35
|
|
|
Dzisiaj wlaz?em na stron? ulubionego i popieranego rz?du przez naszych powiernik??w i czytam obowiazuj?ce przepisy dotycz?ce SPOTKA?
,,ZGROMADZENIA I SPOTKANIA
ZASADY OBOWI?ZUJ?CE W CA?YM KRAJU:
Spotkania
W imprezach i spotkaniach organizowanych w domu mo?e uczestniczy? maksymalnie 25 os??b - do tego limitu nie wliczamy osoby zapraszaj?cej na imprez? oraz os??b, kt??re wsp??lnie mieszkaj? lub gospodaruj? z t? osob?.
Do liczby os??b nie wlicza si? os??b zaszczepionych przeciwko COVID-19."
Hmmm a ta policja to po co na miting przysz?a? Szpiegowa?? Denuncjowa?? Bo powiernicy nie wyja?nili. Natomiast jeszcze raz og?osili swoje zarz?dzenia, kt??re jak wida? s? sprzeczne z rozporz?dzeniem. Zacytuj? informacj? naszych zuch??w z ostatniego emila. Dost?pne na stronie BSK
,,
Tymczasem komunikat ten pozostaje wci?? aktualny:
Pragniemy przypomnie?, jak wa?na jest znajomo?? i przestrzeganie aktualnie obowi?zuj?cych przepis??w prawa dotycz?cych COVID-19, wydawanych przez s?u?by sanitarne. Wobec wci?? trudnej sytuacji epidemicznej w kraju i na ?wiecie, ka?dy cz?onek naszej Wsp??lnoty powinien pami?ta? o odpowiedzialno?ci za zdrowie swoje, swoich bliskich i przyjaci???. Miejmy r??wnie? na uwadze to, ?e ewentualne konsekwencje z?amania obowi?zuj?cych przepis??w przez jedn? grup? AA, mog? wp?yn?? na wizerunek i dobre imi? ca?ej Wsp??lnoty. Pami?tajmy ?e jeste?my cz??ci? spo?ecze?stwa i opr??cz zasad AA obowi?zuj? nas przede wszystkim zasady prawa naszego pa?stwa. Prosimy te? o nie u?ywanie komunikator??w Wsp??lnoty, do informowania o wydarzeniach kt??re naruszaj? obowi?zuj?ce przepisy. Pami?taj?c o naszym podstawowym celu, proponujemy grupom (...) dalsze stosowanie rozwi?za?, kt??re tymczasowo zast?pi? spotkania osobiste. Rada Powiernik??w S?u?by Krajowej AA oraz Komisje KSK, od d?u?szego czasu spotykaj? si? cyklicznie na wideokonferencjach, aby zapewni? ci?g?o?? funkcjonowania s?u?b. W ten sam spos??b odbywaj? si? r??wnie? spotkania AA na poziomie grupy, intergrupy i regionu. Przypominamy ?e bezpiecze?stwo cz?onk??w Wsp??lnoty AA jest najwa?niejsze. Mamy nadziej?, ?e ten trudny czas wkr??tce przeminie i b?dziemy mogli wr??ci? do pe?nej aktywno?ci w niesieniu pos?ania.
Z ?yczeniami pogody ducha
Rada Powiernik??w SK AA w Polsce."
Taka to choroba powiernikoza |
|
|
|
|
deratyzator
moderator
|
Wysłany: Czw 13 Maj, 2021 11:04
|
|
|
Kolejny dokument ?wiadcz?cy o zupe?nej indolencji s?u?ebnych w regionie
KONFERENCJA REGIONU AA DOLNO?L?SKI 2021
Flaszk? temu kto to sp?odzi? i po tym si? podpisa?
,,1. Sugeruje si?, aby ka?da Intergrupa wchodz?ca w sk?ad Regionu, w my?l VII Tradycji, korzystaj?ca z planu 60-20-10-10 przekazywa?a 25 procent wp?yw??w Regionowi.
2. Lokalne zamierzenia grup AA nie powinny zmienia? zasad wsp??lnej odpowiedzialno?ci i relacji wynikaj?cych z zastosowania planu 60-20-10-10 we Wsp??lnocie AA w Polsce."
S?u??cy sugeruj? tym kt??rym s?u?? ile maj? im dawa? kasy
Pkt 2 . A czemu? to nie powinny zmienia? zasad wsp??lnej odpowiedzialno?ci? A sk?d te zasady wsp??lnej odpowiedzialno?ci wymy?lili? A sk?d to 60-20- 1000- 8? Nie ma takich madro?ci w AA. Czy ci s?u??cy s? w stanie poda? gdzie znale?li te obowi?zuj?ce m?dro?ci dla grup AA??? Nie s? w stanie, nie ma czego? takiego
Z tej samej karty. Rozdzia? ,,Kwalifikacje os??b kandyduj?cych do s?u?b w Regionie AA Dolno?l?ski." Uwaga.
,,1. Kandydat do s?u?by w Regionie AA Dolno?l?ski mia? co najmniej 4-letni okres trze?wienia wed?ug Programu AA, pe?ni? s?u?b? w grupie AA i intergrupie AA.
2. Kandydat do s?u?by na delegata S?u?by Krajowej mia? co najmniej 6-letni okres trze?wienia wed?ug Programu AA, pe?ni? s?u?b? w grupie AA, intergrupie AA i w regionie AA.
3. Kandydat do s?u?by powiernika S?u?by Krajowej mia? co najmniej 8-letni okres trze?wienia wed?ug Programu AA,"
Nie ma czego? takiego w Programie AA. Program 12K AA jest Programem dzi?ki kt??remu alkoholik ma wyzdrowie? z choroby alkoholowej a nie trze?wie? xxx lat. Je?eli trze?wieje w AA to znaczy, ?e nie postawi? krok??w. W podtytu? WK AA brzmi ,,Opowie?? o tym jak tysi?ce m??czyzn i kobiet wyzdrowia?o z alkoholizmu" Nie trze?wieje 8 lat czy b?dfzie trze?wia?o. To terapeutyczne zawszawianie AA. S?u?ebni bed? trze?wieli do ko?ca ?ycia i pijani umr?. Ja wol? powierzy? sw??j g?os alkoholikowi, kt??ry wyzdrowia? z choroby ni? choremu psychicznie trze?wiej?cemu 15 lat |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|